ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς τα έντομα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο

Το Συνέδριο XII European Congress of Entomology ECE 2023 θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στο Ηράκλειο

Πώς τα έντομα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο

Εξελίξεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία τροφίμων αλλά και την υγεία, υπό το πρίσμα της έρευνας για τα έντομα, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας.

Το Συνέδριο εντομολογίας XII European Congress of Entomology ECE 2023 το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης από 16 έως 20 Οκτώβριου 2023, από το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος.

Επιστημονική συνάντηση για τα έντομα

Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής επιστημονικής συνάντησης, στο Ηράκλειο αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 500 εντομολόγοι από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που μαζί με τον καθηγητή Στέφανο Ανδρεάδη – ερευνητής της ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, έχουν την ευθύνη της προεδρίας του συνεδρίου «αποτελεί θεσμό και είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το κοινό θα αποτελείται από ερευνητές και ακαδημαϊκούς που σχετίζονται με την εντομολογία, καθώς και από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, γεωπόνους πεδίου, εμπειρογνώμονες φυτοπροστασίας, ιατρούς, μηχανικούς, κοινωνικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες. Το επιστημονικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις από διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπόσια, προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις και δορυφορικά σεμινάρια. Επιπλέον, το συνέδριο θα αποτελέσει τον ιδανικό τόπο συνάντησης για δικτύωση με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργιών που δύναται να οδηγήσουν σε πρωτοποριακές καινοτομίες στην εντομολογία».

Ότι η εντομολογία αποτελεί κομβικής σημασία επιστήμη με δεδομένο το σοβαρό ρόλο που παίζουν τα έντομα στη ζωή μας, ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης που εξήγησε ότι από θέματα που αφορούν σε καλλιέργειες όπως οι ελιές που πλήττονται από το δάκο, μέχρι τα έντομα που τσιμπούν τον άνθρωπο και μεταφέρουν ασθένειες, η μελέτη για τα έντομα, δίνει σημαντικά «εργαλεία».

Τα χρήσιμα έντομα

«Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα έντομα που είναι πολύ χρήσιμα, γιατί χωρίς να το γνωρίζουμε, κάνουν μία σπουδαία δουλειά και επιτελούν ένα ουσιαστικό ρόλο μέσα στο οικοσύστημα, όπως τα έντομα αποδομητές που διασπούν απορρίμματα.

Τα έντομα, δηλαδή, μπορεί να έχουν είτε ένα πολύ καλό και ωφέλιμο χαρακτήρα για τον άνθρωπο ή ένα πολύ κακό προφίλ -δηλαδή να είναι έντομα παράσιτα, έντομα εχθροί – τα οποία να προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα. Όπως και να έχει η έρευνα για τα έντομα, που υπάρχουν στη γη πάνω από 300 εκατομμύρια χρόνια, είναι μια σημαντική έρευνα» ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης.

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, για το οποίο έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον επιστήμονες από το εξωτερικό, όπως συμπλήρωσε ο κ. Ροδιτάκης θα εστιάσει σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με τα έντομα, που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, «όμως, έχει ένα πολύ βαθύ πυρήνα» όπως πρόσθεσε.

«Πηγαίνει στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα και στη συνέχεια τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε ένα καινούργιο σκεύασμα για την φυτοπροστασία, ή σε ένα βιολογικό προϊόν. Ένας νέος εχθρός –δηλαδή- ένας εχθρός που μπορεί να εξισορροπήσει ένα οικοσύστημα στο οποίο υπάρχει πρόβλημα. Άρα, εν ολίγοις, μέσα από ενός τέτοιου βεληνεκούς συνέδριο, δύναται να προκύψουν συμπεράσματα που αμέσως μετά μεταφράζονται σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής και για τον άνθρωπο» κατέληξε ο κ. Ροδιτάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.