ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Frank Sinatra: Οι λαμπερές γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του!

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Frank Sinatra: Οι λαμπερές γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του!

Ένας αστικός μύθος θέλει το baby boom των δεκαετιών 1940, 1950, 1960 να οφείλεται στα τραγούδια του Frank Sinatra, καθώς οι ρομαντικές στιγμές των ζευγαριών εκείνης της εποχής είχαν ως soundtrack τις επιτυχίες του Frankie. Στα εξήντα χρόνια της καριέρας του είχε ηχογραφήσει 69 άλμπουμ με περισσότερα από χίλια τραγούδια. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του, οι καθηλωτικές ερμηνείες του αποτελούν μόνο το υστερόγραφο μιας γεμάτης ζωής.

Όταν οι προβολείς έσβηναν και τα μικρόφωνα έκλειναν, «η Φωνή», όπως τον αποκαλούσαν οι φανατικοί θαυμαστές του, άλλαζε, «μίκραινε». O λαμπερός σούπερ σταρ των music halls μεταμορφωνόταν σε έναν αυτοκαταστροφικό, εγωκεντρικό άντρα, που παρασυρόταν από τα πάθη του. Ο Sinatra επιζητούσε τη λατρεία και την επιβεβαίωση των γυναικών και, όταν τα κατακτούσε, εξαφανιζόταν.

Την πρώτη γυναίκα που ερωτεύτηκε την παντρεύτηκε. Ήταν η Nancy Barbato. Εκείνος θα κοιμάται την ημέρα και θα ζει τη νύχτα, προσπαθώντας να κάνει καριέρα ως τραγουδιστής. Εκείνη θα δουλεύει ως γραμματέας, για να μεγαλώνει τα παιδιά τους. Η ερμηνευτική του δύναμη, η χροιά αλλά και το πείσμα του φέρνουν τις πρώτες επιτυχίες. Γίνεται ο νούμερο ένα λόγος που η νυχτερινή Νέα Υόρκη αποκτά ρυθμό στη διασκέδασή της. Άλλωστε «if you can make it there, you’ll make it everywhere». Είναι η στιγμή που ο φιλόδοξος Frankie θα κάνει το καθοριστικό βήμα. Η «απόβαση» του Sinatra στο Χόλιγουντ οδηγεί στην αποθέωσή του. Δίσκοι, συμβόλαια, εμφανίσεις, συναυλίες, ταινίες στροβιλίζονται γύρω του. Είναι πια στην κορυφή και η θέα από ψηλά αλλάζει τις διαστάσεις και τα δεδομένα της ζωής του. H Nancy μοιάζει, στα γαλανά μάτια του, βαρετή, λίγη. Και ξεκινά το παιχνίδι της γοητείας με τις σταρ του Χόλιγουντ. Χρόνια αργότερα θα πει για τη σχέση του με την Dietrich: «Η Marlene είχε μεγάλο ταλέντο στο σεξ. Δεν είχε ίχνος σεμνοτυφίας».

Το κρεβάτι του Sinatra έμοιαζε σαν μια all star ταινία. Μετά την Dietrich, το 1946 «κάρφωσε» το βλέμμα του στην εκθαμβωτική Lana Turner. Η Nancy, βλέποντας πως ο άντρας της ξεχνούσε να επιστρέψει στο σπίτι του και χανόταν με τις νέες του παρέες, ζήτησε από το μάνατζερ του τραγουδιστή να προειδοποιήσει την Turner. Κι εκείνος το έκανε. Απείλησε τη σταρ ότι θα αποκάλυπτε στο στούντιο τα πάντα για τη σχέση της με τον Sinatra, μια εποχή που στα συμβόλαια υπήρχε όρος που απαιτούσε από τους ηθοποιούς να μην εμπλέκονται σε υποθέσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ηθική τους. Όμως, η Turner φέρεται να τον αποστόμωσε λέγοντάς του ότι «το στούντιο ποντάρει στην κακιά πλευρά μου». Όταν ο τραγουδιστής ενημερώθηκε για τη συζήτηση, αποφάσισε να δείξει ποιος παίρνει τις αποφάσεις μέσα στο σπίτι του. Μέσω του εκπροσώπου του ανακοίνωσε πως «ο κύριος και η κυρία Sinatra χωρίζουν». Μετά από αυτό, ο Sinatra και η Turner δεν κρύβονται πια. Συγκατοικούν, κυκλοφορούν μαζί. Μέχρι τη μέρα που εκείνος φλερτάρει ανοιχτά μια άσημη ηθοποιό και εγκαταλείπει την ντίβα του Χόλιγουντ. Η Turner δεν πτοείται, είναι σίγουρη ότι είναι δικός της, όμως αγνοεί την καταλυτική παρουσία της μητέρας του τραγουδιστή. Η Dolly, όταν τα σχόλια για την ερωτική του ζωή οργιάζουν, τον θέτει προ των ευθυνών του. Λίγες μέρες αργότερα ο Sinatra αφιερώνει δημόσια το τραγούδι «Going home» στη γυναίκα του, στην οποία και επιστρέφει.

Μέχρι που σε ένα πάρτι ‒δύο «Strangers in the night»‒ γνωρίζεται με την Ava Gardner. Εκείνη είχε δύο διαζύγια, εκείνος, έχοντας εγκαταλείψει την Turner, ζει ξανά με την οικογένειά του. Λένε πως ο Frankie την έπιασε από τη μέση και της πρότεινε μια βόλτα με το αυτοκίνητό του. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Η Nancy, σε déjà-vu, παίζει το ρόλο της προδομένης και επίμονης συζύγου, όμως ο τυφώνας Ava παρασύρει τα πάντα. Ο Sinatra και η Nancy χωρίζουν στις 29 Οκτωβρίου του 1951 και μόλις επτά μέρες αργότερα ο Frank παντρεύεται την Ava. Για πέντε χρόνια θα μοιραστούν μια σχέση στα άκρα: καβγάδες, αλκοόλ, ζήλια, απιστίες, απόπειρες αυτοκτονίας. Σε αυτό το τοξικό σκηνικό, το διαζύγιο ήταν θέμα χρόνου. Ένα χαρτί όμως δεν χωρίζει τους δρόμους τους. Η Ava επιμένει να τον θυμάται. Θα γράψει στην αυτοβιογραφία της: «Ήμασταν ίδιοι, γι’ αυτό δεν μείναμε μαζί, γι’ αυτό και δεν χωρίσαμε ποτέ!». Ο θάνατός της πολλά χρόνια μετά, το 1990, συγκλονίζει τον Sinatra, που κλειδώνεται σπίτι του και πίνει τρία μερόνυχτα.

Ο Frankie θα μπει σαν σίφουνας και στη ζωή της Lauren Bacall λίγο πριν το θάνατο του Humphrey Bogart. Tο ζευγάρι κάνει ήδη παρέα με τον Frankie, όταν ο Bogart, το Φεβρουάριο του 1956, θα ανακαλύψει πως έχει προχωρημένο καρκίνο του λάρυγγα. Οι γιατροί τού ανακοινώνουν πως έχει ένα χρόνο ζωής. Ο Sinatra τούς επισκέπτεται συχνά, προσπαθεί να κάνει τον Bogie να γελά, τον θαυμάζει και δεν μπορεί να δεχτεί πως θα πεθάνει. Παράλληλα, όμως, κάτι αρχίζει να γεννιέται ανάμεσα σε εκείνον και την Bacall. Οκτώ μήνες αργότερα, στα 32α γενέθλιά της, ο Sinatra στέλνει ένα τσάρτερ αεροπλάνο να «πετάξει» το ζευγάρι και κάποιους ακόμα στενούς φίλους στο Sands στο Vegas, όπου εμφανίζεται. Ο Bogart επιλέγει να μην πάει. Έχει αρχίσει και νιώθει ζήλια για τον Frank, όπως θα εκμυστηρευτεί αργότερα η ίδια η Bacall. «Τον ζήλευε γιατί ήξερε πως μου άρεσε να είμαι μαζί του, νόμιζε πως ο Frank με έχει ερωτευτεί και την ίδια στιγμή η ερωτική μας ζωή, που ήταν πάντα πολύ δυνατή, είχε χαθεί λόγω της ασθένειας. Όταν ο Bogart πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1957, το ζευγάρι αρχίζει και κυκλοφορεί κανονικά δημοσίως. Στις 11 Μαρτίου του 1958, μόλις δεκατέσσερις μήνες από το θάνατο του Bogart, ο Sinatra της κάνει πρόταση γάμου. Το γιορτάζουν βγαίνοντας για φαγητό στο εστιατόριο Imperial Gardens στη Sunset Boulevard και όταν ένα κορίτσι έρχεται να τους ζητήσει αυτόγραφα, εκείνος υποχρεώνει την Bacall να υπογράψει ως «Betty Sinatra». Εκείνος φεύγει για εμφανίσεις στο Μαϊάμι, εκείνη βγαίνει στο θέατρο με το μάνατζέρ του, όταν μια ρεπόρτερ εφημερίδας τη ρωτά για το γάμο με τον Sinatra. Εκείνη το παραδέχεται. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έχουν πηχυαίους τίτλους: «Ο Sinatra παντρεύεται την Bacall». Εκείνος γίνεται έξαλλος, δεν της απαντά στα τηλέφωνα. Όταν, μέρες μετά, τον βρίσκει, της λέει πως θέλει να κάνουν ένα διάλειμμα στη σχέση τους, πως οι ρεπόρτερ τον έχουν περικυκλώσει και δεν μπορεί να βγει από το ξενοδοχείο. «Όταν συμπωματικά βρεθήκαμε σε ένα δείπνο, μου φέρθηκε σαν να ήμουν αόρατη, καλύτερα να με έφτυνε στο πρόσωπο» θα πει αργότερα εκείνη. Έκαναν να μιλήσουν έξι χρόνια και μετά εκείνος της μιλούσε μόνο με θυμό. Όταν η Ava Gardner τηλεφώνησε στον Sinatra από την Ισπανία για να μάθει αν όντως παντρεύεται την Bacall, της απάντησε: «Ιησούς Χριστός! Ποτέ δεν θα παντρευόμουν εγώ αυτή!».

Μια σύντομη ερωτική περιπέτεια θα έχει και με τη Marilyn Monroe. Η φιλική τους σχέση σύντομα μετατράπηκε σε ερωτική. Αν και ο Sinatra και η Monroe δεν ήταν ποτέ σταθερό ζευγάρι, ο Frank είχε εξομολογηθεί στο δικηγόρο του ότι ήθελε να την παντρευτεί γιατί «μόνο αν γίνει κυρία Sinatra, θα απολαμβάνει το σεβασμό που της αξίζει». Εκείνος τότε του απάντησε: «Η Marilyn είναι τόσο εθισμένη στις ουσίες, ώστε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πεθάνει και να έχει το επίθετό σου». Ο πρώην σύζυγός της, Joe DiMaggio, θα εμποδίσει την είσοδό του στην κηδεία της. Άλλωστε, χρόνια μετά το θάνατο της Marilyn, ο Sinatra φαίνεται να έχει παίξει κάποιο ρόλο στις τελευταίες ημέρες της σταρ. Τελευταία στοιχεία θέλουν η Monroe να πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής της με τον αρχηγό της μαφίας, Sam Giancana, στην έπαυλη του Sinatra στη λίμνη Ταχόε, στη Νεβάδα, όπου μεταφέρθηκε με το ιδιωτικό τζετ του τραγουδιστή. Εκεί εικάζεται πως ο Giancana προσπάθησε να την πείσει να μη μιλήσει δημόσια για τη σχέση της με τον πρόεδρο John F. Kennedy. Το επόμενο πρωί πέταξε πίσω στο LA, όπου το βράδυ βρέθηκε νεκρή. Την αποκάλυψη έκανε ο μακιγιέρ και κομμωτής της σταρ, George Masters, σε δηλώσεις που ηχογράφησε ένα μήνα πριν το θάνατό του το 1998 και βρέθηκαν από τον ανιψιό του, Jeff Platts, ο οποίος και τις δημοσιοποίησε.

Αν και ο Sinatra δεν γοητευόταν από ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, κανείς δεν περίμενε ότι το 1967 θα παντρευόταν την αέρινη Mia Farrow με τα αγορίστικα, κοντοκουρεμένα μαλλιά. Η Gardner δηλώνει σχετικά: «Ήξερα ότι κάποια στιγμή ο Frank θα κατέληγε… με αγοράκι». Το ζευγάρι πάντως δεν πτοήθηκε ούτε από τα σχόλια για τα τριάντα χρόνια που τους χώριζαν (εκείνη ήταν 21 χρόνων), ενώ ο Sinatra συχνά έλεγε αστειευόμενος πως «τα ουίσκι που έχω σπίτι μου είναι πιο μεγάλα σε ηλικία από τη Mia». Το μόνο που ήθελε ο τραγουδιστής από τη Farrow ήταν να εγκαταλείψει τη δουλειά της. Όμως, εκείνη, το δεύτερο χρόνο του γάμου τους, αποδέχτηκε την πρόταση του Polanski για το Μωρό της Ρόζμαρι. Ύστερα από επικούς καβγάδες, ο Sinatra της κοινοποίησε τα χαρτιά του διαζυγίου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. H Farrow τον αποκαλούσε πάντα «μεγάλο έρωτα», ενώ το 2013 σε συνέντευξή της άφησε να εννοηθεί ότι ο Ronan, το μοναδικό βιολογικό παιδί που έχει με τον Woody Allen, είναι στην πραγματικότητα παιδί του Sinatra. Ο Ronan, με ευφυΐα αλά Woody και στιλ Frankie, δήλωσε «όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε παιδιά του». Ο Allen δεν σχολίασε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1976 ο Sinatra παντρεύεται για τέταρτη φορά. Η Barbara, πρώην μοντέλο και showgirl στο Βέγκας, αφιερώνει όλο της το χρόνο στην ηρεμία του. Για να γίνει γυναίκα του, ασπάζεται το ρωμαιοκαθολικισμό. Μάλιστα, ο Sinatra ζητά να ακυρωθεί ο γάμος του με τη Nancy Barbato (ο μόνος από τους τρεις προηγούμενους γάμους του που ήταν θρησκευτικός, καθώς με την Gardner και τη Farrow είχαν κάνει πολιτική τελετή). Ο γάμος ακυρώνεται και έτσι παντρεύεται την Barbara. Μαζί της οι ερωτικές αταξίες γίνονται παρελθόν. Ο γάμος τους διαρκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 14 Μαΐου του 1998. Από την επόμενη κιόλας μέρα η οικογένειά του σπαράσσεται για την κληρονομιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.