ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Σήμερα ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης: Το δίδυμο Τσίπρας – Ζάεφ ανάμεσα στα φαβορί

Σήμερα ανακοινώνεται το Νόμπελ Ειρήνης: Το δίδυμο Τσίπρας – Ζάεφ ανάμεσα στα φαβορί

Το όνομα του υποψηφίου ή του οργανισμού που θα καταφέρει να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευής στις 12:30 με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ να θεωρούνται ανάμεσα στα φαβορί μετά την ιστορική υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι φετινοί υποψήφιοι έφτασαν τους 331, από αυτούς 216 είναι πρόσωπα και 115 οργανισμοί.Η λίστα είναι μυστική, έτσι δίνεται η ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν και αυτοί με τη σειρά τους μεγάλες πιθανότητες.

«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.

Άλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.

Ο Τραμπ επικρατεί του Μακρόν

Με 7 προς 1, ο αμερικανός πρόεδρος είναι επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.

Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.

Άλλωστε, η μόνη πρωτοβουλία που έγινε γνωστή και προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης ακυρώθηκε διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία.

Την ίδια στιγμή, την ώρα που το hashtag #MeToo συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων, το βραβείο θα μπορούσε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διευθυντής του Ινστιτούτου Eρευνών για την Ειρήνη του Οσλο (Prio) , ο Χένρικ Ουρντάλ, προτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ που αγωνίζεται κάθε χρόνο για να θρέψει τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του λιμού στον κόσμο. Από τα πεδία των μαχών στην Υεμένη μέχρι τους καταυλισμούς των Ροχίνγκια, «διαπιστώνουμε ότι η πείνα έχει ξαναγίνει ένα από τα κύρια προβλήματα του καιρού μας».

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/simera-anakoinonetai-to-nompel-eirinis-to-didymo-tsipras-zaef-anamesa-sta-favori/#ixzz5T2Mz0PoK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.