ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Πως οι επιχρωματισμένες φωτογραφίες του 19ου αιώνα έκαναν γνωστό τον ιαπωνικό πολιτισμό (βίντεο)

Πως οι επιχρωματισμένες φωτογραφίες του 19ου αιώνα έκαναν γνωστό τον ιαπωνικό πολιτισμό (βίντεο)

Από τα μέσα του 17ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα, η Ιαπωνία ήταν άγνωστη στον κόσμο. Η πολιτική απομόνωσης του Sakoku κράτησε τη Γη του Ανατέλλοντος Ήλιου ουσιαστικά απαλλαγμένη από εξωτερική επιρροή – ειδικά από τη Δυτική θρησκευτική και αποικιακή επιρροή.

Ωστόσο, το 1854, ο Μάθιου Πέρι και τα «Μαύρα Πλοία» του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασαν το άνοιγμα της Ιαπωνίας προς τον έξω κόσμο με τη Σύμβαση της Καναγκάβα.

Σταδιακά εκατοντάδες περίεργοι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική άρχισαν να επισκέπτονται τη χώρα και όπως εξηγεί ο εκφωνητής του παραπάνω βίντεο «έφεραν τα ρούχα τους, τον πολιτισμό τους και τις κάμερες τους».

Ειδικότερα, οι κάμερες επέτρεψαν σε όλο τον κόσμο να αποκτήσει εικόνα γι’ αυτό το μυστηριώδες νησιωτικό έθνος που προηγουμένως γνώριζε μόνο στη φαντασία του.

Η φωτογραφία, η ίδια μια συναρπαστικά νέα τεχνολογία εκείνη την εποχή, αναπτύχθηκε ραγδαία στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε σε κορυφαία βιομηχανία.

Ξένοι φωτογράφοι όπως ο Felice Beato και ο βαρόνος Raimund von Stillfried δημιούργησαν φωτογραφικά στούντιο και απασχολούσαν εξαιρετικούς καλλιτέχνες από την ιαπωνική βιομηχανία εκτύπωσης ukiyo-e για να επιχρωματίσουν τις εκτυπώσεις τους.

Τελικά, οι ίδιοι οι μαθητευόμενοι κυριάρχησαν στην αγορά με τα δικά τους φωτογραφικά στούντιο. Και οι προσεκτικά χρωματισμένες στο χέρι φωτογραφίες τους τεκμηρίωσαν το τοπίο και τους ανθρώπους της Ιαπωνίας, δημιουργώντας συλλεκτικές και πολύτιμες εικόνες του ιαπωνικού πολιτισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.