ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» – Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» – Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείo και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα.

Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Ως μια μια σημαντική πολιτιστική υποδομής, μια κιβωτό μνήμης και ιστορίας χαρακτήρισε το μουσείο η Λίνα Μενδώνη: «Το συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζεται, φιλοξενείται, σε ένα βιομηχανικό κτήριο, το οποίο σώθηκε, καθώς του απεδόθη η χρήση του Μουσείου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κτήριο αυτό βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και δηλώνει στον επισκέπτη την αξία και την ιστορική διάρκεια αυτής της πόλης, αυτού του τόπου» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε με νόημα: «Τι είναι ένα Μουσείο; Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν μουσεία; Τα μουσεία είναι σύνθετοι οργανισμοί που αυτονόητα λειτουργούν ως κιβωτοί προστασίας μοναδικών έργων τέχνης, ως θύλακες μνήμης και ιστορίας, ως κέντρα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ως τόποι ψυχαγωγίας και καλλιέργειας, αλλά και δημιουργίας «εμπειριών», ως μοχλοί ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.Στην «Οικονομία των εμπειριών» τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μορφές σύγχρονης τέχνης που μπορούν να φιλοξενούνται στους τόπους αυτούς, προσφέρουν εκείνες τις εμπειρίες που εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγχρόνως όμως εμπλουτίζουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας και του τόπου».

Εξήγησε, επίσης, πως το υπουργείο Πολιτισμού σήμερα υιοθετεί ολιστικές και περιεκτικές στρατηγικές διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και οικονομίες κλίμακας. «Προχωρούμε σε άνοιγμα των παραδοσιακών στεγανών και δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και σε συνδυαστική και συμπληρωματική λειτουργία με τους διαφόρους κλάδους του τουρισμού, όπως της γαστρονομίας. Υιοθετούμε πολιτικές για την διάχυση και ισόρροπη κατεύθυνση και κατανομή των επισκεπτών και την άρση των σημαντικών ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων, που οδηγούν στον υπερκορεσμό συγκεκριμένων υπερ-προβεβλημένων προορισμών και την απόλυτη ένδεια άλλων» είπε.

Επισήμανε, παράλληλα, πως «η Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας και η Χαλκίδα ειδικότερα, διαθέτουν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία προσφέρουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης» και ότι «ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, που είναι σε εξέλιξη, δημιουργεί ευκαιρίες και δυνατότητες για τη συγκρότηση στρατηγικών αξιοποίησης και ανάδειξης της σημαντικής φυσικής κληρονομιάς, αλλά και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής».

Το παρών στα χθεσινά εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργους Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομους, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.