«Χαριστική βολή» στην εστίαση από την κυβέρνηση: Self test για να μπαίνουν τα παιδιά της οικογένειας σε μια… ταβέρνα!

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας

«Χαριστική βολή» στην εστίαση από την κυβέρνηση: Self test για να μπαίνουν τα παιδιά της οικογένειας σε μια… ταβέρνα!

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 09:52) Με self test θα πηγαίνουν… παντού τα ανήλικα παιδιά, καθώς σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα παιδιά έως 18 ετών θα εισέρχονται στους μεικτούς χώρους με υποχρεωτικό self test.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πλεύρης είπε ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Πρόκειται για ένα ακόμη «χτύπημα» στην εστίαση, καθώς πλέον θα χρειάζεται να κάνουν self test τα παιδιά για να εισέλθουν σε μια ταβέρνα, ακόμα και εάν οι γονείς τους είναι εμβολιασμένοι, κάτι που ίσως αποτρέψει αρκετές οικογένειες που ίσως θα ήθελαν να βγουν κάποιο Σαββατοκύριακο.

Βεβαίως θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους εστίασης θα παιδιά θα χρειάζονται self test, κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι προσφάτως.

Παράλληλα η συγκεκριμένα απόφαση είναι «χτύπημα» και για το λιανεμπόριο, καθώς μια οικογένεια εάν θέλει να πάει για ψώνια θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test τα παιδιά.

Τι αλλάζει από αύριο

Από αύριο και μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες ισχύουν τα εξής:

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

• δημόσιες υπηρεσίες,
•τράπεζες,
•μικτούς χώρους διασκέδασης
•ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
• εμπορικά κέντρα
•κομμωτήρια

Ναοί και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος χθες απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

Αυτό προέκυψε χθες κατόπιν επικοινωνίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, στον απόηχο και της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με την Ιεραρχία της Εκκλησίας να ανταποκρίνεται άμεσα, εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων και τη διενέργεια τεστ.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπενθυμίζει την υποχρέωση των υπηρετούντων στους ναούς (δηλαδή ιερείς και προσωπικό) να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr test), σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν από αύριο.

Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια), δεδομένου ότι -όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι- σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας, λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Στον αντίποδα, ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

•χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
•φαρμακεία

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, η σκυτάλη της εφαρμογής των μέτρων περνά πλέον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι συνιστούν τη συμμόρφωση ως προς τους νέους περιορισμούς από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς οι έλεγχοι προβλέπονται σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.