ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τιτανικός: 10 ανατριχιαστικά ευρήματα από το ναυάγιο του 1912 – Κόκκαλα, δόντια και χρυσά μενταγιόν

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανασύρουν διάφορα ανατριχιαστικά ευρήματα, που έδειξαν το μέγεθος της τραγωδίας

Τιτανικός: 10 ανατριχιαστικά ευρήματα από το ναυάγιο του 1912 – Κόκκαλα, δόντια και χρυσά μενταγιόν

Ο τραγικός επίλογος από την εξαφάνιση του υποβρύχιου Titan γράφτηκε το βράδυ της Πέμπτης (22/6) και επανέφερε στην μνήμη μας από το πολύνεκρο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.

Το πλοίο που θεωρούταν αβύθιστο χτύπησε σε παγόβουνο με αποτέλεσμα να βουλιάξει και να παρασύρει στον βυθό της θάλασσας εκατοντάδες ανθρώπους.

Το ναυάγιο βρέθηκε το 1995 έπειτα από χρόνια ερευνών. Το πλοίο πλέον ήταν διαλυμένο, ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να ανασύρουν διάφορα ανατριχιαστικά ευρήματα, που δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας.

Κάποιοι ειδικοί έχουν πει ότι σε τέτοια βάθη είναι δύσκολο να βρεθούν σοροί ή σκελετοί καθώς τα κόκκαλα λιώνουν πολύ γρήγορα από την πίεση.

10 ανατριχιαστικά ευρήματα

Κόκκαλα και δόντια

Ολόκληρες σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ, ωστόσο βρέθηκαν κάποια κόκκαλα και δόντια. Παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν όλες τις σορούς. Πολλές από αυτές θάφτηκαν χωρίς όνομα.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αναγνωρίστηκαν ήταν κυρίως από τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Παράλληλα, κάποιες οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι γιατί δεν βρήκαν ποτέ τίποτα από αυτούς.

Χρυσό μενταγιόν 18 καρατίων

Μέσα στα ευρήματα από το ναυάγιο του Τιτανικού ήταν και ένα χρυσό μενταγιόν 18 καρατίων. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχός του ήταν επιβάτης της πρώτης θέσης, όπου ταξίδευαν οι πιο ευκατάστατοι.

Μετά από έρευνα βρέθηκα ότι το κολιέ ανήκε στην Virginia Estelle McDowell Clark. Εκείνη και ο σύζυγός της ταξίδευαν με τον Τιτανικό για να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες μετά από τις διακοπές τους. Γύριζαν για να γιορτάσουν τα γενέθλια του γιου τους.

Η γυναίκα σώθηκε καθώς πρώτα στις σωστικές λέμβους επιβίβαζαν τα γυναικόπαιδα και κυρίως της πρώτης θέσης. Ο σύζυγός της προκειμένου να σωθεί εκείνη θυσιάστηκε. Χωρίστηκαν στο κατάστρωμα που ήταν οι σωστικές λέμβοι και δεν τον ξαναείδε ποτέ.

Κεφάλι σπάνιας πορσελάνινης κούκλας

65 χρόνια αργότερα βρέθηκε το κεφάλι μίας σπάνιας πορσελάνινης κούκλας στο τρίτο κατάστρωμα. Ένας ναυτικός τη βρήκε σε 2000 μέτρα βάθος.

Ανήκε σε ένα κοριτσάκι με το όνομα Eva Hart. Η Hart ήταν από τους επιζήσαντες του ναυαγίου. Παρόλο που έμαθε ότι βρέθηκε η αγαπημένη της κούκλα δεν κατάφερε ποτέ να την πάρει πίσω.

Μπουκαλάκια με αρώματα

Πολλά μικρά φιαλίδια βρέθηκαν στα συντρίμμια. Οι ερευνητές δεν είχαν καταλάβει τι βρήκαν μέχρι να τα φέρουν στην επιφάνεια και να τα εξετάσουν.

Όπως αποδείχτηκε ήταν μπουκαλάκια με αρώματα. Τα είχε μαζί ένας αρωματοποιός που ταξίδευε με τον Τιτανικό. Στην προσπάθειά του να σωθεί, τα άφησε όλα πίσω.

Κλειδιά καμπίνας που δεν βρέθηκε ποτέ

Πολλές από τις καμπίνες του πλοίου συνθλίφτηκαν εντελώς και δεν βρέθηκαν ποτέ. Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ένα ζευγάρι κλειδιά. Τα κλειδιά υποδεικνύουν ότι η καμπίνα αυτή πιθανότατα είχε επιβάτες.

Μαζί με την καμπίνα χάθηκαν για πάντα και οι επιβάτες που ήταν μέσα σε αυτή.

Ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα με τα αρχικά J. H.

Μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη ήταν ένα ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα με τα αρχικά J. H.

Όπως φαίνεται ανήκαν σε κάποιον από τους ευκατάστατους επιβάτες. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το εύρημα αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την αναγνώριση του επιβάτη.

Δερμάτινες μπότες

Μέσα σε όλα τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο ήταν και ένα ζευγάρι μπότες που ανήκε σε άτομο του πληρώματος του πλοίου.

Το εύρημα αυτό υπενθυμίζει τη θυσία του πληρώματος, οι οποίοι προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι περισσότεροι επιβάτες ήταν εφικτό στις σωστικές λέμβους, έμειναν πίσω.

Η καμπάνα προειδοποίησης του καπετάνιου

Η καμπάνα την οποία χτυπούσαν για να ειδοποιήσουν τον καπετάνιο για κάποιο εμπόδιο στη θάλασσα βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Είναι από τα ελάχιστα κομμάτια του πλοίου που διασώθηκαν.

Χειρόγραφο σημείωμα

Μέσα στα ευρήματα ήταν και ένα χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε σε σωστική λέμβο.

Πιθανότατα κάποιος από τους διασωθέντες επιβάτες θέλησε να γράψει κάτι για να ενημερώσει κάποιον δικό του.

Μαχαιροπίρουνα

Στο κατάστρωμα του πλοίου βρέθηκαν και τα μαχαιροπίρουνα από το εστιατόριο, εκεί όπου κάθε βράδυ δειπνούσαν οι επιβάτες της πρώτης θέσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρέθηκαν σχεδόν άθικτα παρά τα χρόνια που είχαν περάσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.