ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Μαίνεται η «πύρινη κόλαση» στη Ρόδο: Βίντεο με πολίτη να οδηγεί εσκαφέα πάνω στη φωτιά – Σε δύο μέτωπα οι φλόγες στην Κέρκυρα

Καλύτερη η εικόνα σε Κάρυστο, Αίγιο - Ξέσπασε πυρκαγιά και στην Κύμα

Μαίνεται η «πύρινη κόλαση» στη Ρόδο: Βίντεο με πολίτη να οδηγεί εσκαφέα πάνω στη φωτιά – Σε δύο μέτωπα οι φλόγες στην Κέρκυρα

(Ανανέωση 11:18) Μια ακόμη δύσκολη νύχτα πέρασαν πυροσβέστες και εθελοντές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια Αχαΐας, λόγω των αναζωπυρώσεων. 

Το βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε πέσει στα μέτωπα της Ρόδου και της Κέρκυρας, καθώς στην Κάρυστο και τα Δερβενάκια οι εστίες ήταν μικρότερες.

Στη Ρόδο συνεχίστηκε για όγδοη νύχτα με αμείωτη ένταση η προσπάθεια κατάσβεσης και με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, φαίνεται ένας άνθρωπος να χειρίζεται έναν εκσκαφέα και να οδηγεί κυριολεκτικά πάνω στη φωτιά για να καταφέρει να σηκώσει το χώμα και να σβήσει τις πολλές εστίες που έχει γύρω του…

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η φωτιά είναι σε δύο μέτωπα ,σε δύσβατες περιοχές. Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες ,το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα ,δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους. Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση στις Λούτσες, ενώ αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περιοχή φυσούν δυνατοί άνεμοι.

Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Κύμη

Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε σήμερα Τετάρτη (26/7) το πρωί στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χωριό Βίταλο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και αυτή την ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη, καίγοντας δασική και γεωργική έκταση.

Σύμφωνα με το evima.gr, που επικαλείται τον πρόεδρο της κοινότητας Βιτάλου Γιάννη Γέραλη, η φωτιά ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ που ακουμπούσε πάνω σε κυπαρίσσι.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Κάρυστος

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους – τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη – που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου.

Αίγιο

Τέλος συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

Για την Τετάρτη, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι έχουν έρθουν και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Σερβία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.