ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απόστολος Δοξιάδης: «Μην ανοίξετε τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα»

Απόστολος Δοξιάδης: «Μην ανοίξετε τις Εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα»

Κάλεσμα στους Ιεράρχες να μην ανοίξουν τις Εκκλησίες τη Μεγάλη εβδομάδα, λόγω κορωνοϊού, έκανε ο συγγραφέας και διανοούμενος Απόστολος Δοξιάδης.

Η έκκληση του Απόστολου Δοξιάδη αποκτά μεγαλύτερη σημασία υπο το φώς των σημερινών εξελίξεων, καθώς η Ιεραρχία αποφάσισε ότι ναι μεν τυπικά οι Εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές στο κοινό τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ειδικά για παράδειγμα τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτές για 5 ώρες…δήθεν για διοικητικές εργασίες της εκκλησίας.

Ο κίνδυνος για συνωστισμό και για ευρεία μετάδοση του κορονοϊού είναι προφανής και όπως γράφει ο κ. Δοξιάδης: Εχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική στους άρρωστους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες, στους φτωχούς βιοπαλαιστές που αναγκεύονται, στα μικρά παιδιά, σε κάθε έναν άνθρωπο.

Εγραψε ο Απόστολος Δοξιάδης:

ΙΕΡΑΡΧΕΣ, ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ: ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Εδώ και και πάρα πολλά χρόνια δεν μιλώ δημόσια για τη θρησκευτική μου πίστη, αλλά θα το κάνω τώρα, γιατί ακριβώς οι επιταγές αυτής της πίστης το επιβάλλουν. Μιλώ ως Χριστιανός Ορθόδοξος, ελάχιστο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν υπάρχει Μεγάλη Εδομάδα που να μην την πέρασα, σε μεγάλο βαθμό, στην Εκκλησία. Τροπάριο Κασσιανής, τη Μεγάλη Τρίτη, τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την Μεγάλη Πέμπτη, την Αποκαθήλωση, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τον Επιτάφιο το βράδυ, την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, κάποιες φορές ως το τέλος της Ακολουθίας στις 2 το πρωί της Κυριακής–και βέβαια νήστεψα και νηστεύω.
Αν για κάποιο λόγο, κάποιες ελάχιστες φορές, δεν πρόλαβα τις ακολουθίες των Δώδεκα Ευαγγελίων ή την Αποκαθήλωση ολόκληρες, πέρασα οπωσδήποτε από κάποια εκκλησιά να προσκυνήσω τον Εσταυρωμένο, πριν την Αποκαθήλωση, και τον Επιτάφιο μετά.

Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ΔΕΝ θα το κάνω. Θα μείνω στο σπίτι μου. Και αυτό γιατί αγαπώ τους άλλους ανθρώπους. Δεν θέλω ούτε να βλάψω κανέναν, ούτε να δώσω στους άλλους την ευκαρία άθελά τους να με βλάψουν. ΔΕΝ θα πάω στην εκκλησία να προσκυνήσω γιατί όλοι όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο είμαστε πολύτιμοι. Γιατί όλων μας η ζωή έχει ίδια αξία. Αν δεν πιστεύουμε σε αυτό, τότε σε τι πιστεύουμε όσοι οριζόμαστε από μια συγκεκριμένη πίστη;

Ιεράρχες, έχετε την πρώτη και τη μέγιστη ευθύνη. Όχι απέναντι στον εαυτό σας αλλά στον Πλησίον, σε Εκείνον που έδωσε την ύψιστη Ευαγγελική επιταγή: Αγαπάτε αλλήλους. Έχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική απέναντι στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνουν με αυταπάρνηση των αγώνα τον καλό, αδιαφορώντας για τη ζωή τους. Εχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική στους κρατικούς λειτουργούς που αγωνίζονται και διακινδυνεύουν στην επιβολή των μέτρων που μας κρατούν υγιείς. ‘Εχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική στους άρρωστους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες, στους φτωχούς βιοπαλαιστές που αναγκεύονται, στα μικρά παιδιά, σε κάθε έναν άνθρωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι έλλειψη πίστης, δεν είναι ασέβεια, δεν είναι παράβαση κανενός θρησκευτικού καθήκοντος το να μην μπούμε στις εκκλησίες ετούτη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σοφά κρίνει κατ’ οικονομίαν η Εκκλησία, και εδώ η οικονομία αυτή της αγάπης επιβάλλει να σεβαστούμε πάνω από άλλα τους συνανθρώπους μας. Αλλιώς, τι στην ευχή του Θεού, χριστιανοί είμαστε; Για όνομα του Θεού, σεβαστοί Ιεράρχες, σας ικετεύω, μην ανοίξετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα!”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.