Σοκάρει τους εμβολιασμένους ο Γ.Γεροτζιάφας: «Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα αφορά τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις»

Έρχεται υποχρεωτική τρίτη δόση

Σοκάρει τους εμβολιασμένους ο Γ.Γεροτζιάφας: «Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα αφορά τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις»

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, υποστήριξε ότι το πέμπτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

«Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο Γ.Γεροτζιάφας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. «Παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν «μπετοναριστεί» οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.

«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση. Στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει “κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό”», κατέληξε.

«Υποχρεωτικά και τρίτη δόση» λέει ο Α.Φάουτσι

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε ότι πλέον θα χρειάζεται και τρίτη δόση του εμβολίου για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, καθώς όπως είπε η φθίνουσα ανοσία των εμβολίων σε συνδυασμό με την παραλλαγή Δέλτα θα δημιουργήσει μια «διπλή έκρηξη» που θα επηρεάσει «ακόμη και τους εμβολιασμένους».

«Εάν διατηρείτε το επίπεδο της δυναμικής του ιού στην κοινότητα σε υψηλό επίπεδο – προφανώς τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα είναι τα μη εμβολιασμένα – αλλά όταν έχετε έναν ιό τόσο μεταδοτικό όσο η παραλλαγή Δέλτα, στο πλαίσιο της φθίνουσας ανοσίας, αυτή η δυναμική θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τους εμβολιασμένους. Άρα είναι διπλό χτύπημα. Η καταπολέμηση κάθε επικείμενης ιογενούς επίθεσης αυτό το χειμώνα εξαρτάται από το πόσα μανίκια θα σηκωθούν για περισσότερες δόσεις εμβολίων», είπε ο Φάουτσι σε μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής STAT 2021 την Τρίτη το απόγευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν θα είναι μόνο σημαντικό να πείσουμε τα περίπου 60 εκατομμύρια «απείθαρχους» ανθρώπους που δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη τους δόση, αλλά και «πόσο καλά εφαρμόζουμε ένα ενισχυτικό πρόγραμμα», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για την COVID μπορεί να γίνουν το πρότυπο για έναν «πλήρη» εμβολιασμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.