Οστεοπόρωση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος;

Οστεοπόρωση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος;

Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο σοβαρό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης είναι πιο μεγάλος, αμέσως μετά το πρώτο κάταγμα για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκολας Χάρβεϊ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο για Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα και Μυοσκελετικές Παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 118.900 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1907 και 1935. Από αυτούς, οι 5.039 είχαν πάθει τουλάχιστον ένα σημαντικό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης, ενώ οι 1.919 δύο κατάγματα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου σοβαρού κατάγματος αυξάνεται κατά 4% για κάθε πρόσθετο έτος ηλικίας και είναι κατά μέσο όρο 41% μεγαλύτερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Χρονικά, ο κίνδυνος του δεύτερου κατάγματος είναι μεγαλύτερος αμέσως μετά το πρώτο. Αν και μειώνεται όσο περνάει ο καιρός, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κατάγματος παραμένει υψηλότερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ένα έτος μετά το πρώτο σοβαρό κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κατάγματος είναι τριπλάσιος περίπου σε σχέση με τον κίνδυνο να πάθει κανείς κάταγμα για πρώτη φορά. Μετά από δέκα έτη, ο κίνδυνος δεύτερου κατάγματος είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο για πρώτο κάταγμα.

Ο Χάρβεϊ ανέφερε ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, θα πρέπει να γίνεται προληπτική φαρμακευτική θεραπεία για την αποφυγή δεύτερου κατάγματος λίγο μετά το πρώτο. Οι ερευνητές τόνισαν ότι πολύ συχνά στα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται ορθοπεδικά το πρώτο κάταγμα, χωρίς όμως να γίνεται η σωστή διάγνωση για την αιτία και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτιμάται ότι διεθνώς το 80% περίπου των ανθρώπων που παθαίνουν πρώτο κάταγμα, συνήθως ισχίου (γοφού), δεν διαγιγνώσκονται με οστεοπόρωση και δεν λαμβάνουν την αναγκαία φαρμακευτική θεραπεία. Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, που διοργάνωσε το συνέδριο στη Μάλαγα, προσπαθεί να επισύρει την προσοχή των γιατρών και των ασθενών στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.