ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Καθηγητής του ΕΚΠΑ: «Ο ιός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στην μετάδοση»

Καθηγητής του ΕΚΠΑ: «Ο ιός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στην μετάδοση»

Για τις επιδημικές καμπύλες του SARS-CoV-2 και την προσοχή που θέλουν στη μετάφρασή τους, αναφέρεται με ανάρτησή στο Facebook, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει, «η μετάφρασή τους στην πράξη για πρόβλεψη θέλει πολύ προσοχή πρώτον κυρίως διότι δεν είναι κανονικοποιημένες για τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται» και προσθέτει ότι «το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σχετικά με τις επιδημικές καμπύλες του SARS-CoV-2 ανά χώρα που δημοσιεύονται και χρησιμοποιούνται για πρόβλεψη της επιδημίας. Η μετάφρασή τους στην πράξη για πρόβλεψη θέλει πολύ προσοχή πρώτον κυρίως διότι δεν είναι κανονικοποιημένες για τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι ο ιός ΔΕΝ συμπεριφέρεται όπως η γρίπη στη μετάδοση. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα μεταδόσει καθόλου και ένα μικρό ποσοστό που μεταδίδει πολύ και αυτό έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει. Τα μοντέλα λοιπόν προβλέπουν ότι τέτοιοι ιοί κάνουν εκρηκτικές επιδημίες (δηλαδή εξάρσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα) οι οποίες όμως μπορούν να καταρρεύσουν απότομα.

Αυτό σημαίνει ότι η εκρίζωση είναι στόχος εφικτός σε αντίθεση με τη γρίπη. Από την άλλη δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να το περιχαρακώσουμε.»


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.