ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα έρευνα ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα – Ο κορωνοϊός μπορεί να «ζήσει» ως και 17 ημέρες πάνω σε επιφάνειες

Νέα έρευνα ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα – Ο κορωνοϊός μπορεί να «ζήσει» ως και 17 ημέρες πάνω σε επιφάνειες

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το πόσο μπορεί να «ζήσει» ο κορωνοϊός στις επιφάνειες αποτελεί μία ανακάλυψη ερευνητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ίχνη του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess 17 μέρες αφού οι επιβάτες είχαν ήδη αποχωρήσει.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ίχνη εντοπίστηκαν σε καμπίνες αλλά δεν έχει γίνει δυνατόν να διευκρινιστεί αν έχουν προκαλέσει μολύνσεις.

Η έρευνα διεξήχθη σε δωμάτια μολυσμένων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, τόσο εκείνων που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όσο και ασυμπτωματικών, σύμφωνα με την αναφορά των Κέντρων Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης Θνησιμότητας.

Στο συγκεκριμένο πλοίο είχαν εμφανιστεί περισσότερα από 700 κρούσματα του κορωνοϊού. Είχε τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και αποτέλεσε το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού εκτός της Κίνας μέχρι τότε.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε πως ο κορωνοϊός μπορούσε να παραμείνει βιώσιμος σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα μέχρι και 3 ημέρες, αν και τα επίπεδα αυτά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ο ιός αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο σταθερός στον χαλκό, όπου δεν βρέθηκε βιώσιμο ίχνος του μετά από 4 ώρες. Επίσης δεν ήταν τόσο σταθερός στο χαρτόνι, το οποίο δεν έδειξε ίχνος του ιού μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με την έκθεση του New England Journal of Medicine.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία μελέτη εξέτασε δωμάτια που δεν είχαν ακόμη καθαριστεί με τους ερευνητές να επιβεβαιώνουν πως το καθάρισμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την θανάτωση του ιού. Επίσης, όπως αναφέρει η έρευνα, η εξάπλωση της λοίμωξης στο κρουαζιερόπλοιο έγινε προτού το πλοίο τεθεί σε καραντίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.