ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο κορωνοϊός αλλάζει και τον έρωτα – Επιστήμονες του Χάρβαρντ: «Να το κάνετε με μάσκα»

Ο κορωνοϊός αλλάζει και τον έρωτα – Επιστήμονες του Χάρβαρντ: «Να το κάνετε με μάσκα»

Φαίνεται πως η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει και τον τρόμο με τον οποίο κάνουμε έρωτα, σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε μάσκα και κατά τη διάρκεια της ερωτική επαφής.

Άρθρο για τη σεξουαλική υγεία στην εποχή του κορωνοϊού δημοσίευσαν τρεις ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Οι τρεις επιστήμονες συνέταξαν έναν κατάλογο με σεξουαλικές πρακτικές και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως παρατηρούν οι συγγραφείς, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού «μικρή προσοχή έχει δοθεί στις συνέπειες για τη σεξουαλική υγεία».

«Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, φαίνεται ότι όλες οι μορφές προσωπικής σεξουαλικής επαφής ενέχουν κίνδυνο για ιογενή μετάδοση, επειδή ο ιός μεταδίδεται εύκολα από αερολύματα και μικροβιοφόρες ουσίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ευρύτερες συστάσεις σχετικά με τη φυσική απόσταση με ουσιαστικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία» αναφέρουν οι ειδικοί.

«Δεδομένης της σημασίας της σεξουαλικότητας στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων, οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να εξετάσουν να συμβουλεύουν ασθενείς για το θέμα όταν αυτό είναι εφικτό» σημειώνεται.

Οι σεξουαλικές πρακτικές και ο κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού

Ο πίνακας που συνέταξαν οι τρεις συγγραφείς περιλαμβάνει διάφορα πιθανά σενάρια και τον κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, οι ειδικοί κατέταξαν τις σεξουαλικές πρακτικές ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης:

  • Αποχή από το σεξ: Αν και δεν είναι εφικτή για πολλούς δεν συνεπάγεται κινδύνους μόλυνσης.
  • Αυνανισμός: Χαμηλός κίνδυνος μετάδοσης.
  • Σεξουαλική δραστηριότητα μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τηλέφωνο ή video chat: Κίνδυνος διαδικτυακού εκβιασμού, νομικών περιπλοκών από λήψη στιγμιοτύπων, ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.
  • Σεξ μόνο μεταξύ ατόμων που ένας είναι σε καραντίνα: Κίνδυνος μόλυνσης αν ο παρτενέρ κολλήσει εκτός του σπιτιού τον κορωνοϊό. Κίνδυνος από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
  • Σεξ μεταξύ ατόμων εκτός καραντίνας: Υψηλός κίνδυνος μόλυνσης ειδικά σε περίπτωση πολλαπλών παρτενέρ.

Συμβουλές για προστασία από τον κορωνοϊό

Παραδεχόμενοι ότι είναι δύσκολο οι άνθρωποι να δεχθούν συστάσεις προς αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, αναφέρουν μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά στο τελευταίο προαναφερθέν σενάριο προτείνονται διάφορες συμβουλές για μείωση του κινδύνου, όπως:

  • Αποφυγή επαφών με παρτερνέρ που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού
  • Αποφυγή φιλιών ή σεξουαλικών πρακτικών που ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης από το στόμα
  • Χρήση μάσκας
  • Μπάνιο πριν και μετά την επαφή
  • Καθαρισμός του φυσικού χώρου με σαπούνι ή αντισηπτικά
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.