ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μ.Δερμιτζάκης: «Αδιέξοδο! – Το lockdown δεν δουλεύει – Αν συνεχίσουμε θα αυξάνονται τα κρούσματα»

Μ.Δερμιτζάκης: «Αδιέξοδο! – Το lockdown δεν δουλεύει – Αν συνεχίσουμε θα αυξάνονται τα κρούσματα»

Ο Καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη Μανώλης Δερμιτζάκης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τονίζει πως «τα lockdown δουλεύουν πολύ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική».

«Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί», σημείωσε προσθέτοντας ότι πως αναμένει «μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη:

«Αδιέξοδο. Όπως βλέπουμε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως είναι ξεκάθαρο οτι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1. Τα lockdown δουλεύουν πολύ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.
Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Να δεχθώ ότι η πρόταση μου για να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ώστε να γίνουν επαφές έξω αντι για μεσα στο σπίτι ώστε να μειωθεί η μετάδοση έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω εδώ και εβδομάδες ευχολόγια οτι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση ώστε να δύομε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω επίσης την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτο θεωρητικά, και αν γινόταν θα δούλευε, αλλά πως θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό;

​Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια. Περιμείνω λοιπόν μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.