Τα δύο εμβόλια του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια και ειδικότερα το Sputnik V και το Sputnik Light είναι δύο από αυτά που σχεδίασε η Ρωσία για την παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού.

Ποια είναι όμως η διαφορά των δύο εμβολίων που μοιράζονται το όνομα «Sputnik»;

Οι ομοιότητες και οι διαφορές Sputnik V και Sputnik Light

Αρχικά, και τα δύο εμβόλια περιέχουν έναν ανθρώπινο αδενοϊό που δεν έχει δυνατότητα αναπαραγωγής και κωδικοποιεί το γονίδιο πρωτεΐνης S του κορωνοϊού.

Η πρώτη τους διαφορά συνίσταται στο ότι το Sputnik V αποτελείται από δύο δόσεις. Η πρώτη δόση περιέχει αδενοϊό τύπου AD26 και η δεύτερη τύπου AD5. Το Sputnik Light από την άλλη είναι ουσιαστικά η πρώτη δόση του Sputnik V.

Σημειώνεται πως και τα δύο εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών.

Το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 91,6% και συστήνεται για ηλικίες άνω των 18 ετών. Το Sputnik Light έχει αποτελεσματικότητα 79,΄4% και συστήνεται για ηλικίες 18 έως 50 ετών.

Παράλληλα, το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 100% απέναντι στα σοβαρά περιστατικά ενώ το δεύτερο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών μορφών της νόσου αλλά δεν την αποκλείει εντελώς.

Για το Sputnik V η μέγιστη ανοσοποίηση επιτυγχάνεται 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ενώ για το Sputnik Light στις 4 εβδομάδες.

Από την άλλη η εκτιμώμενη διάρκεια προστασίας του Sputnik V είναι έως δύο χρόνια ενώ για το Sputnik Light 4 με 5 μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, η τιμή του πρώτου είναι λιγότερο από 20 δολάρια ενώ του δεύτερου λιγότερο από 10 δολάρια.