ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κ.Φαρσαλινός: «Δεν υπάρχουν προνόμια προς εμβολιασμένους – Είναι τιμωρία σε όσους δεν εμβολιαστούν»

Κ.Φαρσαλινός: «Δεν υπάρχουν προνόμια προς εμβολιασμένους – Είναι τιμωρία σε όσους δεν εμβολιαστούν»

Για την πανδημία, τα εμβόλια, τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μίλησε ο ιατρός-ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ο ιατρός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας και έλυσε πολλές απορίες σχετικά με την πανδημία.

Για τη συνέχιση του εμβολιασμού με το AstraZeneca σε νέες ηλικίες: «Έκπληξη (και απογοήτευση) από την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμού να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε νέες ηλικίες από τη στιγμή που έχουμε εναλλακτικά εμβόλια (2 από τα οποία είναι άλλης τεχνολογίας). Μέχρι και η Αγγλία έχει ξεκινήσει τη συζήτηση να χορηγούνται εναλλακτικά του AstraZeneca εμβόλια στα άτομα κάτω των 40 ετών», ενώ πρόσθεσε πως «όσο μικρότερη η ηλικία τόσο λιγότερο το όφελος του εμβολίου σε σχέση με τον κίνδυνο από τον ιό, και αυτό θα πρέπει να καθορίσει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε κάθε ηλικιακή ομάδα».

Ο Κ.Φαρσαλινός τόνισε επίσης «η καταμέτρηση των επιπλοκών στην Ελλάδα έχει μικρή σημασία διότι έχουμε διεθνή δεδομένα και δεν περιμένουμε οι Έλληνες να έχουν ιδιότητες που θα οδηγήσουν σε διαφορετική αντίδραση και διαφορετικές επιπλοκές σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες».

«Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί (για όποιον θέλει να εμβολιαστεί προφανώς), αλλά θα πρέπει να ξανασκεφτούν την επιλογή εμβολίων στις νεότερες ηλικίες», συνέχισε.

«Είναι λυπηρό να βγαίνουν δημόσια συμπεράσματα για το ότι φταίει ή (συνήθως) δεν φταίει το εμβόλιο για μια επιπλοκή αμέσως μετά από μια κλινική εξέταση ή (στις ατυχείς περιπτώσεις) μια νεκροτομή. Τέτοια συμπεράσματα είναι αυθαίρετα. Είναι αδύνατο να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκτιμήσει αν φταίει ή δεν φταίει το εμβόλιο αφού ακόμη δεν ξέρουμε όλο το εύρος των επιπλοκών που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Μπορούν μόνο να κρίνουν αν μια επιπλοκή ανήκει στις γνωστές μέχρι σήμερα επιπλοκές.

Συμπέρασμα βγαίνει μόνο με πλήρη καταγραφή όλων των περιστατικών στην φαρμακοεπαγρύπνηση και στη συνέχεια ανάλυση της συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών. Μελέτη από τη Νορβηγία και τη Σουηδία βρήκε ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος φλεβικών θρομβώσεων στις 28 ημέρες μετά τη λήψη μιας δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιστήμονες στην Ελλάδα μας έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι το εμβόλιο θεραπεύει ή προστατεύει από τις θρομβώσεις (έλεγαν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες θρομβώσεις από το γενικό πληθυσμό), εμφανίζοντας το εμβόλιο ως παν-φάρμακο. Εκτιμήσεις χωρίς λογική ή επιστημονική βάση, που φυσικά δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες και στη συνέχεια πυροδότησαν υπερβολικές αντιδράσεις.

Αν λοιπόν δεν είναι πρόθυμοι οι γιατροί να καταγράψουν στη φαρμακοεπαγρύπνηση οποιαδήποτε επιπλοκή βλέπουν (που είναι υποχρέωσή τους, και είναι εξαιρετικά προβληματικό όταν αυθαίρετα αποφασίζουν να μην προχωρήσουν σε καταγραφή), θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς (kitrinikarta.eof.gr)», είπε ο Κ.Φαρσαλινός.

Για τα περί υποχρεωτικότητας: «Οδεύουμε προς έμμεση υποχρεωτικότητα, το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό από ηθικής απόψεως. Γίνεται συζήτηση για προνόμια προς τους εμβολιασμένους, το οποίο είναι ανακριβές μιας και όλη η συζήτηση αφορά την τιμωρία των μη-εμβολιασμένων με στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, υπάρχει μόνο τιμωρία».

Συνεχίζοντας πως «ασχολούμαστε με τους νέους και με έμμεσες υποχρεωτικότητες και δεν βλέπουμε ως προτεραιότητα τον ανεπαρκή εμβολιασμό στις μεγάλες ηλικίες, που είναι εκείνοι που επιβαρύνουν περισσότερο τα συστήματα υγείας και κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμη και σήμερα, το 59% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, το ίδιο ποσοστό που είχαμε ακόμη και το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Γύρω στο 50-55% έχει εμβολιαστεί πλήρως στις ηλικίες άνω των 70 ετών, και κάτω του 70% έχει κάνει τουλάχιστον 1 δόση, Δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό, και θα πρέπει εκεί να δοθεί προτεραιότητα ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν πεισθεί ακόμη, και να προσφερθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε όσους δεν μπορούν να κινητοποιηθούν για να επισκεφθούν εμβολιαστικά κέντρα».

Για τα περί 4ου κύματος: «Εκτιμήσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο. Έγινε άρση του lockdown πριν καταστείλουμε πλήρως το κύμα, και παρόλα αυτά δεν βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων. Αυτά προς απόδειξη της αποτελεσματικότητας των lockdown, και των γραφικών εικόνων φύλαξης με δημοτική αστυνομία στα παγκάκια και κλεισίματος των ανοιχτών χώρων, που πρακτικά προέτρεπε τον κόσμο να μαζευτεί στα σπίτια (σε κλειστούς χώρους δηλαδή).

Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε ότι η μετάδοση σε ανοιχτούς χώρους είναι σπανιότατη. Για το φθινόπωρο, θα περιμένω να δω τί θα συμβεί και μόνο τότε θα κρίνω την εξέλιξη. Πάντως, όσοι μιλούν σήμερα για 4ο κύμα το φθινόπωρο προφανώς εκφράζουν δυσπιστία προς τα εμβόλια. Το ζήτημα που υπάρχει αφορά κυρίως τη χρονική διάρκεια της ανοσίας. Αν ισχύουν οι σημερινές εκτιμήσεις για επαναληπτικές δόσεις (άρα ανοσία βραχείας διάρκειας), τότε είναι πολύ πιθανό ο ιός να γίνει ενδημικός και να εμφανίζεται κάθε χρόνο με κύματα. Εκτιμώ βέβαια ότι θα είναι μικρής έντασης και διαχειρίσιμα. Αλίμονο αν μπούμε πάλι στη διαδικασία των ισοπεδωτικών, καταστροφικών και αναποτελεσματικών οριζόντιων lockdown, θα αποτελεί το αποκορύφωμα της εμμονής και της ανικανότητας διαχείρισης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.