ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακοπή καρδιάς: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που είναι κοινό σε άνδρες και γυναίκες

Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

Ανακοπή καρδιάς: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που είναι κοινό σε άνδρες και γυναίκες

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προλάβουν την ανακοπή καρδιάς.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον ειδικό στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, Sumeet Chugh, διαπίστωσε ότι το 50% των ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, εμφάνισαν ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν από την απώλεια της λειτουργίας της καρδιάς τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα ήταν διαφορετικό για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.

Στις γυναίκες, το πιο εμφανές σύμπτωμα μιας επικείμενης ξαφνικής καρδιακής ανακοπής ήταν η δύσπνοια, ενώ οι άνδρες εμφάνισαν πόνο στο στήθος.

Μικρότερες υποομάδες και των δύο φύλων παρουσίασαν αίσθημα παλμών και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον στοιχίζει τη ζωή στο 90% των ανθρώπων που τη βιώνουν, σηματοδοτώντας την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη πρόβλεψη και πρόληψή της.

«Η αξιοποίηση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη του επικείμενου θανάτου», δήλωσε ο Chugh, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακής Ανακοπής στο Smidt Heart Institute και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο παράδειγμα για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο συνεχιζόμενες μελέτες: τη Μελέτη Πρόβλεψης Ξαφνικού Θανάτου σε Πολυεθνικές Κοινότητες (PRESTO) στην κομητεία Ventura της Καλιφόρνια και τη μελέτη αιφνίδιου απροσδόκητου θανάτου του Όρεγκον (SUDS) με έδρα το Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Και οι δύο μελέτες παρέχουν στους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai μοναδικά δεδομένα για να καθορίσουν πώς να προβλέψουν καλύτερα την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Και στις δύο μελέτες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον επιπολασμό μεμονωμένων και σειράς συμπτωμάτων πριν από την ξαφνική καρδιακή ανακοπή και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με ομάδες ελέγχου που αναζήτησαν επίσης επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Η μελέτη PRESTO έδειξε ότι το 50% των 823 ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, εμφάνισε τουλάχιστον ένα ενδεικτικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν. Η μελέτη SUDS έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

«Είναι η πρώτη κοινοτική μελέτη που αξιολογεί τη συσχέτιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων —ή συνόλων συμπτωμάτων— με επικείμενη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή χρησιμοποιώντας μια ομάδα σύγκρισης με συμπτώματα τεκμηριωμένα που καταγράφονται ως μέρος της ρουτίνας επείγουσας φροντίδας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για πρόσθετες προοπτικές μελέτες που θα συνδυάσουν όλα τα συμπτώματα με άλλα χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την πρόβλεψη της επικείμενης ξαφνικής καρδιακής ανακοπής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.