ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δείτε ποια είναι τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που φαίνονται στα μάτια

Οι αιτίες των αυτοάνοσων παραμένουν άγνωστες, οφείλονται όμως σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομικούς παράγοντες

Δείτε ποια είναι τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που φαίνονται στα μάτια

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και υγιείς ιστούς του σώματος.

Οι αιτίες των αυτοάνοσων παραμένουν άγνωστες, οφείλονται όμως σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομικούς παράγοντες.

Αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται με αλλοιώσεις στην όραση ή τα μάτια, οι οποίες μάλιστα μπορεί να προηγούνται των άλλων συμπτωμάτων που τα χαρακτηρίζουν.

Δείτε ποια οφθαλμολογικά συμπτώματα (φλεγμονές) αντιστοιχούν στην εκδήλωση συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων:

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ραγοειδίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ξηροφθαλμία, σκληρίτιδα-επισκληρίτιδα (φλεγμονή του σκληρού χιτώνα του ματιού / φλεγμονή του επισκληρίου), κερατίτιδα (φλεγμονή στον κερατοειδή), όζοι του επισκληρίου, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, οίδημα στην ωχρά κηλίδα.

Σύνδρομο Sjögren: Ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (ξηροφθαλμία).

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή στο ραγοειδή χιτώνα του ματιού).

Διάχυτος ερυθηματώδης λύκος: Ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (ξηροφθαλμία), επιπεφυκίτιδα, ραγοειδίτιδα, σκληρίτιδα-επισκληρίτιδα, κερατίτιδα, αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή, φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, υπερπλαστική αμφιβληστροειδοπάθεια, οπτική νευρίτιδα, ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, αδύναμη όραση στο ήμισυ του οπτικού πεδίου, αμαύρωση (αδυναμία ή απώλεια όρασης), αλλοιώσεις στην κόρη του ματιού, οπτικές παραισθήσεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οπτική νευρίτιδα, οπισθοβολβική νευρίτιδα, αλλοιώσεις στο οπτικό πεδίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νόσος Graves: Εξόφθαλμος (όταν τα μάτια προεξέχουν από τις κόγχες), κερατίτιδα, αχρωματοψία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.