ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δείτε τι «κρύβεται» πίσω από τη κακοσμία στόματος – Τι διαπίστωσαν ερευνητές

«Βρήκαμε ότι το βακτήριο Fusobacterium nucleatum παράγει μεγάλες ποσότητες CH3SH ως απόκριση στο Streptococcus gordonii»

Δείτε τι «κρύβεται» πίσω από τη κακοσμία στόματος – Τι διαπίστωσαν ερευνητές

Επιστήμονες από την Ιαπωνία, προσπάθησαν να ρίξουν «φως» στον τρόπο με τον οποίο αρχίζει η κακοσμία του στόματος.

Οι ρίζες του προβλήματος της δύσοσμης αναπνοής βρίσκονται σε κάποιες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται μεθυλμερκαπτάνη (methyl mercaptan), που παράγονται από βακτήρια στο στόμα.

Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη, σύμφωνα με τους ερευνητές και τον επικεφαλής τους στην εν λόγω μελέτη, Takeshi Hara, από το πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Η μεθυλμερκαπτάνη είναι επίσης γνωστή ως CH3SH και στη νέα μελέτη η ομάδα του Hara δημιούργησε ένα “ρεαλιστικό περιβάλλον”, στο οποίο διερευνήθηκε η παραγωγή CH3SH από μεγάλα βακτήρια του στόματος.

Αυτό σήμαινε την κατασκευή ενός πολύπλοκου “συστήματος συν-καλλιέργειας” στο εργαστήριο, που παρακολουθούσε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων βακτηριακών ειδών που κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα.

“Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Βρήκαμε ότι το βακτήριο Fusobacterium nucleatum παράγει μεγάλες ποσότητες CH3SH ως απόκριση στο Streptococcus gordonii, ένα άλλο στοματικό βακτήριο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Masae Kuboniwa.

Συγκεκριμένα, το S. gordonii εκπέμπει μια χημική ουσία που ονομάζεται ορνιθίνη (ornithine) που προκαλεί το F. nucleatum να εμπλακεί σε μια χημική διαδικασία η οποία με την σειρά της οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή του δύσοσμου CH3SH.

“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παραγωγή CH3SH στο στόμα καθοδηγείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του S. gordonii και του F. nucleatum”, δήλωσε ο Hara.

Είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους μπορεί να οδηγήσει σε καλές θεραπείες για την δύσοσμη αναπνοή.

Και καθώς είναι ήδη ευρέως γνωστό ότι η ασθένεια των ούλων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το πρόβλημα, είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία και της υποκείμενης αυτής ασθένειας, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό mSystems.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.