Φρούτα και λαχανικά – Ο σωστός τρόπος για να τα πλύνετε πριν τα φάτε

Φρούτα και λαχανικά – Ο σωστός τρόπος για να τα πλύνετε πριν τα φάτε

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας, ειδικότερα κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Αν μάλιστα κάποιος καταναλώνει καθημερινά μεγάλη ποικιλία από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, μπορεί να λαμβάνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του για να λειτουργεί ομαλά.

Ξέρετε όμως πώς να τα πλένετε σωστά; Αν η απάντησή σας είναι «μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό», κάνετε λάθος. Το ίδιο και αν πιστεύετε πως όλα χρειάζονται το ίδιο πλύσιμο.

Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος Dr. April Verdi, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται καλό πλύσιμο πριν τα καταναλώσουμε. Αυτό ισχύει ακόμα και για εκείνα που τα ξεφλουδίζουμε πρώτα. Αν λ.χ. ξεφλουδίσουμε το αγγούρι χωρίς να το πλύνουμε, θα μολύνουμε τη σάρκα του με τα βακτήρια και τυχόν άλλες μη βρώσιμες ουσίες που υπάρχουν πάνω του.

Ωστόσο τα κομμένα φρούτα και λαχανικά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση δεν πρέπει να τα πλένουμε. Αν το κάνουμε μπορεί εμείς να τα μολύνουμε (π.χ. με τα βακτήρια που τυχόν υπάρχουν στο νιπτήρα της κουζίνας).

Ο σωστός τρόπος

Για να είστε σίγουροι πως πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, η Dr. Verdi παρέχει τις εξής συμβουλές:

-Να πλένετε με σκληρή βούρτσα τα φρούτα με σκληρό φλοιό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι)

-Να ξεπλένετε τα ευαίσθητα φρούτα (π.χ. μούρα) κάτω από τρεχούμενο νερό με δυνατή ροή. Η τριβή από το νερό θα απομακρύνει βακτήρια και ακαθαρσίες

-Να ξεπλένετε τα φρέσκα μυρωδικά με κρύο νερό και να τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας

-Να αφαιρείτε την εξωτερική στοιβάδα από τα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι). Ύστερα να ξεπλένετε ένα-ένα τα φύλλα τους κάτω από τρεχούμενο νερό

-Μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη. Ανακυκλώνετε τα βακτήρια και τις ακαθαρσίες που βγαίνουν με το νερό

-Αφαιρέστε τα φυτοφάρμακα ψεκάζοντας τα φυτικά προϊόντα με μίγμα νερού με αλάτι (1 κουταλιά της σούπας αλάτι σε κάθε μισό φλιτζάνι νερό). Στη συνέχεια, τρίψτε τα καλά και ξεβγάλτε τα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Μελέτη έδειξε ότι το μίγμα αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό για την αφαίρεση των φυτοφαρμάκων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.