Ο φυσικός χυμός που βοηθάει στην αγγειακή λειτουργία του οργανισμού μας

Ο φυσικός χυμός που βοηθάει στην αγγειακή λειτουργία του οργανισμού μας

Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι συγκεκριμένος χυμός έχει ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την αγγειακή λειτουργία του οργανισμού μας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, ο χυμός από τα κόκκινα μούρα, τα λεγόμενα lingonberries, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Η μακρόχρονη θεραπεία με χυμό lingonberry, το κόκκινο μούρο του είδους Vaccinium vitis-idaea, μείωσε την αυξημένη αρτηριακή πίεση και βελτίωσε τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε υπερτασικά ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα σε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

«Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως τα μούρα και άλλα φρούτα, το τσάι και το κακάο έχει διαπιστωθεί πως έχει επωφελείς επιδράσεις την καρδιαγγειακή υγεία. Τα άγρια σκανδιναβικά κόκκινα, μπλε και μαύρα μούρα και τα κράνμπερι είναι πολύ καλές πηγές πολυφαινολών, στις οποίες ανήκουν και τα φλαβονοειδή, όπως οι ανθοκυανίνες, οι προανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες», σχολιάζει η ερευνήτρια, Anne Kivimäki.

Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διερευνήσει τις επιδράσεις του χυμού αυτών των μούρων στην αγγειακή λειτουργία γενετικά τροποποιημένων, υπερτασικών ποντικιών κι έτσι να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο τα κόκκινα μούρα συγκεκριμένα επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των ποντικιών αυτών αλλά και άλλων που απλώς ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε αλάτι.

Οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν αν ο χυμός των κόκκινων μούρων μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στη μικρού βαθμού φλεγμονή, φαινόμενο που έχει σχετιστεί με την υπέρταση και την υπερβολική πρόσληψη αλατιού. Έτσι, λοιπόν, διερεύνησαν τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του χυμού κόκκινων και μαύρων μούρων και κράνμπερι στα γενετικά τροποποιημένα υπερτασικά ποντίκια που τον κατανάλωναν για 8-10 εβδομάδες.

Όπως αποδείχθηκε, ο χυμός των κόκκινων μούρων μείωσε σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση των ποντικιών, ενώ ο χυμός που περιείχε περισσότερες πολυφαινόλες βελτίωσε την λειτουργία των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων στα επίπεδα των υγειών.

Ο χυμός δεν απέτρεψε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω ηλικίας που προσομοιάζει στα υπερτασικά στελέχη των ποντικιών, ωστόσο απέτρεψε την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη μικρού βαθμού φλεγμονή στην αορτή. Σημειώνεται ότι οι επιδράσεις του χυμού των άλλων μούρων δεν ήταν τόσο αξιόλογες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα πειραματικά αυτά ευρήματα χρειάζονται στοιχεία από άλλες συγκριτικές κλινικές μελέτες σε υγιείς ανθρώπους με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση που, προς το παρόν, ακολουθούν διατροφικές οδηγίες και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους αντί μιας φαρμακευτικής θεραπείας, για να εξακριβωθούν. Η μελέτη δεν υποστηρίζει πως ο χυμός των κόκκινων μούρων μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής», εξηγεί καταληκτικά η Δρ. Kivimäki.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.