ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τρώτε πολύ χωρίς να το καταλαβαίνετε; Έτσι θα καταφέρετε να τρώτε λιγότερο

Τρώτε πολύ χωρίς να το καταλαβαίνετε; Έτσι θα καταφέρετε να τρώτε λιγότερο

Η φυσική πείνα είναι ένας αρχέγονος αλλά αξιόπιστος τρόπος για τη ρύθμιση της πρόσληψης των τροφών. Ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένα «καύσιμα», για να λειτουργεί σωστά.

Όμως, το lifestyle, η πληθώρα τροφών και φαγητών, οι οικογενειακές επιρροές/συνήθειες, το χρόνιο άγχος, οι υποχρεώσεις, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και οι συχνές αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, μπορεί να μας ωθήσουν να τρώμε, στον «αυτόματο πιλότο», χωρίς έλεγχο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει φυσική ανάγκη για περισσότερο φαγητό.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές θέλουμε να νοιώσουμε ωραία και υποσυνείδητα, να ικανοποιήσουμε τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα μας. Έτσι υπερκαταναλώνουμε, σε πολύ λίγο χρόνο, τροφές πλούσιες σε άμυλο, λίπη ή ζάχαρη, όταν έχουμε άγχος, βαριόμαστε, νοιώθουμε μοναξιά, απογοήτευση, είμαστε στεναχωρημένοι αλλά και όταν γιορτάζουμε, είμαστε σε διακοπές ή βρισκόμαστε σε μία κοινωνική εκδήλωση.

Αυτή η συναισθηματική πείνα και υπερφαγία, εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες (1,5:1) και σε ποσοστό 3-5% του πληθυσμού. Αναφέρεται και ως Αδηφαγική Διατροφική Διαταραχή (Binge Eating Disorder). Στα παχύσαρκα άτομα το ποσοστό ανεβαίνει σημαντικά. Επίσης υπάρχουν πολλά άτομα, όπου εμφανίζουν μια άτυπη μορφής συναισθηματικής υπερφαγίας, με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά ταλαιπωρούνται το ίδιο.

Ορισμένες προσεγγίσεις μπορεί να μας δώσουν μια παραπάνω βοήθεια όσον αφορά τον έλεγχο της συναισθηματικής πείνας. «Η Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή είναι η πιο σύγχρονη Ολιστική προσέγγιση στην Διατροφή και βοηθά να καταλάβουμε τον λόγο και τον τρόπο που τρώμε» εξηγεί η κ. Καρέλλα- Χημικός, Σύμβουλος Mindfulness, Master Practitioner on Eating Disorders.

«Η Ενσυνείδητη Διατροφή, εφαρμόζεται με τις αρχές και τις ασκήσεις, της ενσυνείδητης χαλάρωσης και παρατήρησης. Παίρνουμε δύναμη από μέσα μας. Παρατηρούμε το σώμα μας και τα συναισθήματα μας και βρίσκουμε σταδιακά, τα αίτια της λαιμαργίας μας. Όσο χαλαρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις, τόσο συνειδητοποιούμε και μαθαίνουμε πως να διαχειριστούμε τα αίτια αυτά, τρώμε λιγότερο και μένουμε ικανοποιημένοι και χορτασμένοι, από το φαγητό» σχολιάζει η κ. Καρέλλα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην τρώμε στον «αυτόματο πιλότο» και να απολαμβάνουμε περισσότερο, χωρίς στέρηση και ενοχές;
1. Τρώμε πάντα καθιστοί και ποτέ όρθιοι, ακόμα και για ένα σνακ.
2. Πριν αρχίσουμε να τρώμε, βλέπουμε πρώτα όλες τις τροφές/φαγητά, που είναι στο τραπέζι και παρατηρούμε, τα χρώματα, τις μυρωδιές, την ποικιλία των τροφών.
3. Παίρνουμε 2-3 αναπνοές και παρατηρούμε πόσο πεινάμε (από το 1-5)
4. Τρώμε μια μπουκιά κάθε φορά, όχι την μία πάνω στην άλλη.
5. Τρώμε αργά και απολαυστικά. Μασάμε 10-20 φορές την μπουκιά. Παρατηρούμε τις γεύσεις, τα αρώματα, την θερμοκρασία του φαγητού στο στόμα μας.
6. Μόλις τελειώσει το πιάτο μας, πάλι παίρνουμε 2-3 αναπνοές και παρατηρούμε αν χορτάσαμε.
7. Αν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τότε το κάνουμε με την ίδια διαδικασία, όπως και πριν. Η επιλογή είναι δική μας.

«Με αυτό τον τρόπο, μεταμορφώνουμε την σχέση μας με το φαγητό, τρώτε πιο ποιοτικά, ποιο απολαυστικά και σίγουρα λιγότερο» τονίζει η κ. Καρέλλα.

Γιατί η Ενσυνείδητη Διατροφή, είναι η επικέντρωση της πλήρους προσοχής μας στο φαγητό, όπου όλη η σκέψη μας, η πρόθεση μας και οι αισθήσεις μας, επικεντρώνονται στο για ποιο λόγο και το πως τρώμε και πίνουμε την συγκεκριμένη στιγμή. Βοηθά στο να ξεχωρίζουμε την φυσική πείνα από την συναισθηματική και να απολαμβάνουμε την τροφή με το μυαλό και το σώμα μας, χωρίς να νιώθουμε στέρηση και ενοχές. Κτίζουμε μία νέα και πιο χαρούμενη σχέση με το φαγητό και την εικόνα του σώματος μας.

Η Ενσυνείδητη Διατροφή εφαρμόζεται με βιωματικές ασκήσεις, προοδευτικά για να αποκτήσουμε νέες συνήθειες και σχέση με το φαγητό. Αυτό γίνεται λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου μας, της πιο σύγχρονης ανακάλυψης τη Νευροεπιστήμης. Δηλαδή της ικανότητας που έχει ο εγκέφαλος μας, να λειτουργεί έτσι ώστε, να μπορούμε να αλλάζουμε συνήθειες, με τις εμπειρίες μας ή να μαθαίνουμε νέα πράγματα, σε όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ενσυνείδητη Διατροφή δρα συμπληρωματικά ή/και παράλληλα με όλες τις δίαιτες, ή την παρακολούθηση από Διαιτολόγο/Επαγγελματία Υγείας, γιατί δείχνει τον τρόπο που αποφασίζουμε να τρώμε και να επιλέγουμε το φαγητό. Δείχνει πως να τρώμε και όχι τι να τρώμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.