Δείτε τι συμβαίνει στο συκώτι σας όταν πίνετε καφέ

Τι έδειξε έρευνα

Δείτε τι συμβαίνει στο συκώτι σας όταν πίνετε καφέ

Όλοι μας γνωρίζουμε πώς τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ, είναι πολλά.

Όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη ενεργειακή ώθηση το πρωί, ενώ είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Αυτό, που μπορεί να μην γνωρίζετε, είναι ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την υγεία του ήπατος.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί να έχει ηπατοπροστατευτική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του συκωτιού σας από βλάβες. Αυτό είναι το αντίθετο του αλκοόλ, για παράδειγμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηπατοτοξικότητα (ηπατική βλάβη), εάν καταναλώνεται πολύ συχνά.

Ενώ ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία του ήπατος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, πολλές από αυτές τις μελέτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση μαύρου καφέ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την κρέμα και τη ζάχαρη για πάντα,, αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτό, που προσθέτετε στον καφέ σας, μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του για την υγεία.

Τι συμβαίνει στο συκώτι σας, όταν πίνετε καφέ

Προστασία από την ηπατική ίνωση

Η ηπατική ίνωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από τη συσσώρευση υπερβολικού ουλώδους ιστού στο ήπαρ σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατός σας, αλλά τα ήπια στάδια της ίνωσης μπορούν συχνά να αντιστραφούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμάκων.

Μια μελέτη από το The Journal of Hepatology ανακάλυψε ότι η κατανάλωση καφέ (και τσαγιού) σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ηπατικής ίνωσης. Ένας από τους τρόπους δοκιμής για ίνωση είναι η μέτρηση της ακαμψίας του ήπατος και αυτή η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με λιγότερη δυσκαμψία του ήπατος.

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων

Το συκώτι σας περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν ορισμένες διαδικασίες στο σώμα σας, όπως τη διάσπαση των τοξινών, την παραγωγή χολής και βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων στο σώμα. Εάν το σώμα σας παράγει πάρα πολλά από αυτά τα ένζυμα, μπορεί να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημάδι ηπατικής νόσου ή βλάβης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις των ηπατικών ενζύμων, ειδικά σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει αυτά τα ένζυμα σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Η κατανάλωση καφέ, μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης

Η κίρρωση του ήπατος είναι το μεταγενέστερο και πιο σοβαρό στάδιο της ηπατικής ουλής που αναφέρθηκε προηγουμένως. Δυστυχώς, η κίρρωση συνήθως δεν μπορεί να αντιστραφεί όπως η ίνωση και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με τη μείωση της κίρρωσης. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλκοολικής κίρρωσης (μεταγενέστερο στάδιο αλκοολικής ηπατικής νόσου), καθώς και στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας που προκαλείται από αλκοολική κίρρωση.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και ασθενειών

Όπως μπορείτε να δείτε, η κατανάλωση καφέ μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του συκωτιού σας. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση αυτού του νόστιμου ροφήματος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, αλλά μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου για μερικούς ανθρώπους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.