ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

H vegan διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα; – Πόσο επικίνδυνη είναι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

H vegan διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα; – Πόσο επικίνδυνη είναι

Η γονιμότητα επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η διατροφή του άνδρα και της γυναίκας αλλά και το σωματικό βάρος.

Τα οφέλη της vegan διατροφής για τη γονιμότητα

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα γονιμότητας dr Jaime Mendiola, «Οι άνδρες που τρώνε συχνά και πολύ κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά».

Επίσης αναφέρει: «Τα άτομα που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με περισσότερα αντιοξειδωτικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τους άνδρες και την επίδρασή τους στην ανδρική γονιμότητα»

Για τις γυναίκες, η vegan διατροφή εξασφαλίζει την πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης . Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Harvard School of Public School και στην οποία συμμετείχαν 18.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ήταν κατά 39% πιο πιθανό να σημείωναν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κοτόπουλου και κόκκινου κρέατος, σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φασόλια, φακές και ξηρούς καρπούς.

Επίσης, αυτοί που ακολουθούν μία vegan διατροφή προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος το οποίο είναι απαραίτητο για τη γονιμότητα και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αργότερα.

Τι να προσέξετε

Η vegan διατροφή σχετίζεται επίσης και με τον αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκειες όπως η ανεπάρκεια σε σίδηρο, σε βιταμίνη Β12 και ιώδιο.

Ανεπάρκεια σε σίδηρο

Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου προς τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μεταξύ των γυναικών που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωϊκά προϊόντα είναι πολύ συχνή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μειωμένης πρόσληψης σιδήρου στις γυναίκες και της ωορρηξιακής υπογονιμότητας (σπάνια ή ακανόνιστη ωορρηξία) και επομένως μειωμένη πιθανότητα σύλληψης. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των vegan ανδρών έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου και αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος, συμβάλλοντας σε χαμηλότερη ποιότητα και μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων που παράγονται.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πολύ συχνή σε αυτούς που ακολουθούν μία vegan διατροφή. Η Β12 παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία του DNA, συμβάλλοντας στην παραγωγή DNA υψηλής ποιότητας. Η σύλληψη είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός DNA από σπέρμα και ωάριο και η ποιότητα αυτού του DNA είναι το κλειδί για την επιτυχία της σύλληψης. Στις γυναίκες η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με τη στειρότητα και την αποβολή και μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν καλύτερα επίπεδα Β12 είχαν καλύτερη ποιότητα εμβρύου κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ομοίως, τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους άνδρες είναι γνωστό ότι βελτιώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Επομένως, μια ανεπάρκεια Β12 θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα.

Ανεπάρκεια σε ιώδιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν την κύρια διατροφική πηγή ιωδίου. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν λόγω του ρόλου του στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης, συνεπώς η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών έχοντας κατά συνέπεια αρνητικό αντίκτυπο στις πιθανότητες σύλληψης και την ανάπτυξη του εμβρύου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.