Η καραντίνα διέλυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών – Ν.Τζανάκης: «Η ηπατίτιδα οφείλεται σε αδενοϊό που πριν ήταν κοινό κρυολόγημα»

Το 80%-90% των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας είναι από 2 έως 5 ετών.

Η καραντίνα διέλυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών – Ν.Τζανάκης: «Η ηπατίτιδα οφείλεται σε αδενοϊό που πριν ήταν κοινό κρυολόγημα»

Για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας. Και συμπλήρωσε ότι, όπως φαίνεται, αυτή η έξαρση οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.