ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτή είναι η τροφή που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτή είναι η τροφή που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash υποστηρίζουν ότι οι άνδρες έτρωγαν δύο χούφτες από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων κάθε μέρα μπόρεσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος.

«Υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως, 1 στα 6 άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας έχει προβλήματα υπογονιμότητας. Και παρότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια εναλλακτική για πολλά ζευγάρια, για άλλα εξακολουθεί και παραμένει μια δαπανηρή λύση», αναφέρει στο Newsweek η Barbara Cardoso, ερευνήτρια στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Monash και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Ποια είναι η τροφή που ενισχύει το σπέρμα

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με υψηλότερες συγκεντρώσεις και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Μεταξύ αυτών είναι και οι ξηροί καρποί.

«Οι διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως υγιή λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην ανδρική γονιμότητα μέσω διαφορετικών ρόλων», εξήγησε η Barbara Cardoso.

Συγκεκριμένα, τα καρύδια συνδέονται με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος, κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα ωμέγα-3 με βελτιωμένη ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος, αν και ο ακριβής ρόλος των θρεπτικών συστατικών είναι ακόμα ασαφής.

Στη μετα-ανάλυση, η ομάδα συνδυάζοντας δεδομένα από τέσσερις δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 223 υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.

Ξηροί καρποί και γυναικεία γονιμότητα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι σαφές εάν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν σε γυναίκες. «Καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει τις επιπτώσεις των ξηρών καρπών στη γυναικεία γονιμότητα, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία», ανέφερε η Barbara Cardoso.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.