Νέα έρευνα: Σε τι ωφελούν δυο λεπτά περπάτημα μετά το γεύμα

Όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για περπάτημα, το σάκχαρο στο αίμα αυξανόταν και μειωνόταν πιο σταδιακά

Νέα έρευνα: Σε τι ωφελούν δυο λεπτά περπάτημα μετά το γεύμα

Στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάτι το οποίο προστατεύει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορούν να ωφελήσουν μικροί περίπατοι μετά από τα γεύματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sports Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά μελετών που συνέκριναν τις επιδράσεις του να κάθεται κάποιος, σε σχέση με την ορθοστασία ή το περπάτημα σε μετρήσεις της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα μετά το γεύμα, διάρκειας μόλις δύο έως πέντε λεπτών, είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στις πέντε από τις μελέτες, που αποκωδικοποιήθηκαν, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη τύπου 2 ή ήταν σε στάδιο προδιαβήτη.

Στις άλλες δύο, ελέγχθηκαν και άτομα που είχαν τέτοιες ασθένειες. Τους ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι ή να περπατήσουν 2- 5 λεπτά κάθε 20-30 λεπτά μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Πάντως, και οι επτά απέδειξαν πως μόλις μερικά λεπτά χαλαρού περπατήματος μετά από ένα γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου, σε σχέση με κάποιον που κάθεται στο γραφείο του ή ξαπλώνει ξεκουράζεται ξαπλωμένος μετά το φαγητό.

Όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για περπάτημα, το σάκχαρο στο αίμα αυξανόταν και μειωνόταν πιο σταδιακά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, βάσει των ίδιων μελετών, ένας περίπατος 60 με 90 λεπτά μετά το γεύμα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τότε τείνουν να κορυφώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.