ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Γιατί ο πονοκέφαλος κάθε πρωί είναι ανησυχητικός

«Ο πρωινός πονοκέφαλος θεωρείται σύμπτωμα του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Γιατί ο πονοκέφαλος κάθε πρωί είναι ανησυχητικός

Το Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Βρετανίας (NCBI) ισχυρίζεται ότι ένας στους 13 ανθρώπους θα βιώσει κάποια περίοδο στη ζωή του να ξυπνάει με πονοκέφαλο. Παρόλο που οι πονοκέφαλοι τείνουν να είναι αβλαβείς, το να ξυπνάς συχνά με αυτό το είδος πόνου θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Η άπνοια ύπνου, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή μας σταματά και αρχίζει ενώ κοιμόμαστε, και όσοι πάσχουν από αυτήν τείνουν να έχουν αυτό που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σύμφωνα με το NCBI, είναι ο λόγος που πολλοί ξυπνούν με πονοκέφαλο. «Ο πρωινός πονοκέφαλος θεωρείται σύμπτωμα του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο», αναφέρεται στη μελέτη του NCBI.

Άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν «υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας» καθώς και «δυνατό ροχαλητό, ξύπνημα με αίσθημα πνιγμού ή αγκομαχητού, υπνηλία ή έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί περαιτέρω το NCBI. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι από άπνοια ύπνου είναι πιο διαδεδομένοι στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για το ξύπνημα με πονοκέφαλο που είναι αποτέλεσμα κακών συνηθειών ύπνου, όπως η υπερβολική πρόσληψή του. Όσο κι αν τον αγαπάμε, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Όχι μόνο ο υπερβολικός ύπνος, αλλά και η θέση στην οποία κοιμόμαστε: Ναι μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς με έναν πονεμένο και σκληρό αυχένα το πρωί, και μιλώντας στο Marie Claire, η Dr Mariam Adegoke τόνισε ότι οι θέσεις ύπνου μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ειδικά αν «έχετε την τάση να κοιμάστε μπρούμυτα», καθώς αυτό προκαλεί ένταση στην πλάτη καθώς αναγκάζεται να καμπυλωθεί.

Επιπλέον, η γιατρός τόνισε ότι όσο κοιμόμαστε, οι μύες μας δεν δουλεύουν τόσο σκληρά για να στηρίξουν το σώμα μας και πρόσθεσε ότι «Σημαίνει ότι όταν σηκώνεστε, οι μύες σας σφίγγονται και προσπαθούν πολύ να υποστηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.