Νέα μελέτη: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για ανθρώπους που έχουν προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι μία κατάσταση στην οποία η γλυκόζη του αίματος βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά

Νέα μελέτη: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για ανθρώπους που έχουν προδιαβήτη

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε πως ο προδιαβήτης -και όχι μόνο ο διαβήτης- φαίνεται πως αποτελεί έναν ισχυρό, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσι και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Peter’s, με επικεφαλής τον δρα Κέβιν Ρατζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ενδοκρινολογικό συνέδριο ENDO 2022 στην Ατλάντα, ανέλυσαν στοιχεία για 1,79 εκατομμύρια ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω εμφράγματος. Από αυτούς, περίπου το 1% είχαν προδιαβήτη.

Υπολογίστηκε ότι ο προδιαβήτης σχετιζόταν με μία αύξηση κατά 25% του κινδύνου εμφράγματος, σε σχέση με όσους δεν είχαν προδιαβήτη.

Επίσης, σχετιζόταν με 45% αυξημένη πιθανότητα για διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (για άνοιγμα μπλοκαρισμένων αιμοφόρων αγγείων) και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης («μπάι-πας»).

Ο προδιαβήτης είναι μία κατάσταση στην οποία η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθεί διαβήτης.

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν -τελικά- διαβήτη. Ενώ ο διαβήτης αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα, εγκεφαλικά, προβλήματα στα νεφρά και άλλες παθήσεις, λιγότερα πράγματα ήταν έως τώρα γνωστά για τη σχέση προδιαβήτη-εμφραγμάτων και άλλων καρδιολογικών προβλημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη μας δρα ως καμπανάκι αφύπνισης για όλους, προκειμένου να εστιαστεί η προσοχή και στον προδιαβήτη, όχι μόνο στον διαβήτη. Με βάση τα ευρήματά μας, ενθαρρύνουμε τον καθε έναν να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του, να ακολουθήσει μία υγιεινή διατροφή και να ασκείται τακτικά για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος», δήλωσε ο δρ Ρατζ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.