ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οσφυαλγία και πονοκέφαλος: Δύο διαταραχές με άρρηκτη σχέση

Πόνοι που ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμο

Οσφυαλγία και πονοκέφαλος: Δύο διαταραχές με άρρηκτη σχέση

Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Warwick και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Headache and Pain» έδειξε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ του πόνου στη μέση και του πονοκεφάλου.

Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί κάποιες μελέτες οι οποίες και είχαν δείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και χρόνιας ημικρανίας και κεφαλαλγίας.

Για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Warwick, πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση δεκατεσσάρων μελετών με συνολικά 460.195 συμμετέχοντες και προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε άτομα με χρόνιες διαταραχές κεφαλαλγίας, σε εκείνους που θα είχαν πονοκεφάλους τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες και σε άτομα με επίμονο πόνο στη μέση που βίωναν αυτόν τον πόνο καθημερινά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους πάνω από ένας στους 100 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν και από τα δύο είδη πόνου.

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που βιώνουν τον έναν πόνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώνουν και τον άλλο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε πονοκεφάλους ούτε πόνο στη μέση.

Μέχρι σήμερα οι δύο παθήσεις αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων.

Για τους ασθενείς με επίμονους πονοκεφάλους και με ημικρανία υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.

Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Νικόλαος Γρανίτσας η οσφυαλγία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς πάνω από το 90% των ενηλίκων εμφανίζουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και περίπου το 20% αυτών προχωρά στην ανάπτυξη χρόνιας οσφυαλγίας.

Ενώ, και οι πονοκέφαλοι αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και το 4% των ατόμων του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αυτούς για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.

Ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει ο γιατρός, η συσχέτιση των δύο παθήσεων είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση τους ενώ μια μελλοντική έρευνα πιθανότατα να εξηγήσει και τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη συσχέτιση, δίνοντας έτσι μια ώθηση για την εξεύρεση θεραπειών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.