ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να πλένουμε τα ρούχα για να σκοτώνονται τα μικρόβια

Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να πλένουμε τα ρούχα για να σκοτώνονται τα μικρόβια

Όπως είναι γνωστό, αρκετά είναι τα απορρυπαντικά τα οποία διαφημίζονται ότι καθαρίζουν τα ρούχα ακόμα και σε κρύο νερό, οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη.

Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60-70 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των ρούχων στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη, μετά το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες η μείωση των μικροβίων είναι οριακά μικρότερη σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν όταν είναι άπλυτα.

Πιο συγκεκριμένα, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήταν άπλυτα.

Τα ρούχα των δρομέων

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως οι οδηγίες για τα περισσότερα ρούχα που φορούν οι δρομείς, τα γνωστά σε όλους μας Dri-Fit, έχουν οδηγία να πλένονται στους 40 βαθμούς.

Μια θερμοκρασία νερού, που όπως προαναφέραμε δεν σκοτώνει όλα τα μικρόβια.

Από την άλλη, όταν τα συγκεκριμένα ρούχα πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χαλάει η υφή τους και χάνουν τις ιδιότητές τους. Άρα, ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να πλένονται;

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο πλύσιμο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση στο στέγνωμα. Τα συγκεκριμένα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που αναφέρει ο κατασκευαστής τους.

Μπορούν, ωστόσο, να απλωθούν στον ήλιο. Όταν απλώνουμε τα ρούχα στον ήλιο διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα και άρα όσα μικρόβια δεν έχουν «σκοτωθεί» στην πλύση, θα εξαφανιστούν κατά τη διαδικασία του στεγνώματος.

Επίσης αν χρειάζεται, σιδερώστε ρυθμίζοντας το σίδερό σας (σ.σ. χωρίς τη χρήση ατμού) σε χαμηλή θερμοκρασία, τόση ώστε να μην φθαρούν τα λογότυπα ή τα σχέδια και να την αντέχει το ύφασμα.

Τα ρούχα μας γενικά

Με δεδομένη και την παρουσία του Κορωνοϊού στη χώρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν όταν τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 90 (ειδικά τα εσώρουχα), προκειμένου να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναλυτικά:

  • Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου.
  • Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.
  • Τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.
  • Να θυμάστε ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.
  • Πρέπει να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα.
  • Όλα τα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται καλά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.