Ανεβαίνει ξανά στα «ύψη» ο ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά εν όψει 5ου κύματος

Που διατηρείται μειωμένος

Ανεβαίνει ξανά στα «ύψη» ο ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά εν όψει 5ου κύματος

Ανεβαίνει ξανά ο ΦΠΑ  στο 24% από την 1η Ιουλίου για τις ιατρικές μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, εν όψει 5ου κύματος.

Η επιστροφη του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% θα ιαχύσει και για την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Η απόφαση για μείωση των συντελεστών είχε γίνει όταν η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2020 είχε παρέμβει προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η απόφαση προέβλεπε τότε για τα συγκεκριμένα προϊόντα τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%.

Πού διατηρείται μειωμένος ο ΦΠΑ

Αντίθετα από τις μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, παράταση έξι μηνών και με αναδρομική ισχύ έως και τις 31.12.2022 στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αλκοολούχα και αεριούχα νερά δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά, όπως και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια και για τις υπηρεσίες από σχολές χορού.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%,

για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ,

για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
για τις υπηρεσίες εστίασης,
για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.