Μάσκα κρεμασμένη στον καθρέφτη: Γιατί κάνει κακό στην υγεία και τι ορίζει ο ΚΟΚ;

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα

Μάσκα κρεμασμένη στον καθρέφτη: Γιατί κάνει κακό στην υγεία και τι ορίζει ο ΚΟΚ;

Το φαινόμενο της κρεμασμένης μάσκας στον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου, έγινε καθημερινότητα στην Covid-19 εποχή. Δείχνει εύκολο αλλά είναι υγιεινό;

Μπορεί να μας βοηθά να κινηθούμε ελεύθερα όταν την χρειαζόμαστε αλλά μήπως η κρεμασμένη στον καθρέφτη μάσκα δεν μας προστατεύει;

Ουρά αλεπούς (στα 70’s), λαγοπόδαρα (για το γούρι στα 80’s), μαντήλια (μπαντάνες σε στυλ μάσκας για τους άτακτους των ’90s) σταυρουδάκια (από τίμιο ξύλο για βάζει ο Θεός το χέρι του, όταν τα κάνουμε θάλασσα διαχρονικά) και τώρα χειρουργικές, σκονισμένες μάσκες. Η κοινωνία μπαίνει ή καλύτερα προσπαθεί να μπει στην μετά Covid-19 εποχή, αλλά η μάσκα έμεινε δεμένη στον εσωτερικό καθρέφτη.

Θυμάστε τα αρωματικά «δεντράκια» που κρεμούσαμε από τον καθρέφτη; Τώρα φαίνεται πως τη θέση τους πήραν οι μάσκες. Είναι η εύκολη λύση και πολλοί από εμάς το έχουν κάνει. Αντί δηλαδή να έχουμε μία συσκευασία από μάσκες ή να τις έχουμε σε ασφαλές (αποστειρωμένο) μέρος κρεμάμε μια καινούρια (ή και χρησιμοποιημένη) μάσκα, στον καθρέφτη. Βέβαια έχουμε δει και στο ντουλαπάκι, την ποτηροθήκη ή την τσέπη της πόρτας. Μήπως τελικά αυτό είναι επικίνδυνο για την υγιεινή;

Μειωμένη ορατότητα

Πιστεύαμε πως αυτό ήταν δική μας ελληνική… εξυπνάδα αλλά τελικά μετά από ψάξιμο είδαμε πως και στην Αμερική και την Αυστραλία και την Ευρώπη κάνουν το ίδιο. Στις ΗΠΑ μάλιστα η triple A (Α.Α.Α. ή American Automobile Association) επεσήμανε τους κινδύνους.

Η Triple A λοιπόν μετά από έρευνα ανακοίνωσε πως έστω και η παραμικρή παρεμπόδιση του οπτικού μας πεδίου για ένα δευτερόλεπτο μπορεί να είναι μοιραία, προκαλώντας κάποιο τροχαίο ατύχημα και μία κρεμασμένη μάσκα στον καθρέφτη προκαλεί περισσότερα τυφλά σημεία.

Τι ορίζει ο ΚΟΚ;

Εδώ κάπου έρχονται οι ερωτήσεις σας που λένε: «Γιατί δεν μας λέτε τι γίνεται στην Ελλάδα;» Γιατί πολύ απλά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν αναφέρει κάτι. Ναι σε όλο σχεδόν τον κόσμο έχουν θεσμοθετηθεί νόμοι και κανόνες για αυτό και στην Ελλάδα όχι. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 81 αναφέρεται στον ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) και όχι στον καθρέπτη, τονίζοντας πως «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού».

Είναι υγιεινό;

Φυσικά και δεν είναι. Η κρεμασμένη στην καμπίνα μάσκα γίνεται εστία μετάδοσης μικροβίων, διότι κάθε μικροσωματίδιο πέφτει και μένει πάνω της. Όταν μάλιστα ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν ανακυκλώνεται τα μικρόβια διατηρούνται και πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον προσθέστε και την σκόνη και τότε θα τρέξετε να απομακρύνετε την ξεχασμένη μάσκα από τον καθρέφτη σας.

Η λύση που σας προτείνουμε είναι μία θήκη (πλαστική ή από σκληρό χαρτί), στην οποία θα κρατάτε φυλαγμένες τις καινούργιες μάσκες σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.