ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα, η θεραπεία και πώς προλαμβάνεται

Γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν το άτομο βρίσκεται σε φάση ηρεμίας, ενώ κάθετε ή προσπαθεί να κοιμηθεί

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα, η θεραπεία και πώς προλαμβάνεται

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια αισθητηριακή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια.

Προφανώς γίνεται περισσότερο αντιληπτή όταν το άτομο βρίσκεται σε φάση ηρεμίας, ενώ κάθετε ή προσπαθεί να κοιμηθεί.

Τι προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι άγνωστη, αλλά έχει συνδεθεί με διάφορους παράγοντες:

  • Ανεπάρκεια σιδήρου ή κακή μεταφορά σιδήρου στο σώμα
  • Χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης και η περιφερική νευροπάθεια
  • Εγκυμοσύνη – ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, όπου τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό
  • Φάρμακα, όπως κατά της ναυτίας, αντιψυχωσικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Άλλοι παράγοντες που οφείλονται στον τρόπο ζωής μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, υπερβολικό κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, έλλειψη άσκησης και άγχος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, πόνο ή μυρμήγκιασμα στις γάμπες και τα πόδια. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει από ήπια έως έντονη.

Επίσης τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται σε περιόδους αδράνειας και ανακουφίζονται με την κίνηση των ποδιών ή το τρίψιμό τους.

Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Προκειμένου να ανακουφιστείτε από ένα επεισόδιο, δοκιμάστε απαλές κινήσεις των ποδιών και ασκήσεις για ανακούφιση. Αποφύγετε τα μεγάλα βάρη ή την κούραση των μυών, αλλά δοκιμάστε να αλλάξετε θέση, να περπατήσετε, να κάνετε ήπιες διατάσεις και να μετακινήσετε απαλά τις πατούσες πάνω-κάτω.

Η εφαρμογή μια θερμοφόρας ή μιας παγοκύστης στη συμπτωματική περιοχή για λίγα λεπτά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα, όπως και το μασάζ.

Πώς προλαμβάνεται το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Η πρόληψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τηn αιτία. Το ήπιο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών που δεν συνδέεται με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τακτική καθημερινή αερόβια άσκηση (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι κ.α.) μέτριας έντασης για 20 έως 30 λεπτά. Επίσης ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση με αντίσταση στο κάτω μέρος του σώματος, μπορεί να βοηθήσει.

Η ήπια γιόγκα και το πιλάτες αναγνωρίζονται επίσης ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στα 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, προκειμένου να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η κατάσταση των κάτω άκρων, η σταθερότητα και ο μυϊκός τόνος. Αποφύγετε την άσκηση υψηλής έντασης και ιδιαίτερα την άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου.

Επίσης:

  • Αποφύγετε διεγερτικά, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Υιοθετήστε μία σταθερή ρουτίνα και καλές συνήθειες ύπνου.
  • Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης κατά του άγχους πριν από τον ύπνο.
  • Αναζητήστε τυχόν έλλειψη βιταμινών. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ανεπάρκειας σιδήρου, μαγνησίου ή φυλλικού οξέος, τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, μπορεί να συνταγογραφηθεί μια ποικιλία φαρμάκων.

Δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ωστόσο φάρμακα που επηρεάζουν τη μετάδοση της ντοπαμίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπισή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφηθούν περιλαμβάνουν κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, βενζοδιαζεπίνες, οπιοειδή και αντισπασμωδικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.