ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκατοντάδες παιδιά – στρατιώτες του ISIS επιστρέφουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης (φωτό)

Εκατοντάδες παιδιά – στρατιώτες του ISIS επιστρέφουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης (φωτό)

Η επιστροφή εκατοντάδων ανήλικων παιδιών από περιοχές που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS αποδεικνύεται ένα νέο, επικίνδυνο στοίχημα για τις χώρες της Ευρώπης.

Πάνω από τριάντα τέτοια παιδιά – στρατιώτες του ISIS επέστρεψαν στη Γαλλία ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 700 ανήλικους, των οποίων οι γονείς είναι Γάλλοι, είναι στη λίστα επιστροφής.

Ο γενικός εισαγγελέας της Παρισιού François Molins δήλωσε ήδη ότι «αυτά τα παιδιά είναι μελλοντικές βόμβες», σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι 700 ανήλικοι είναι παιδιά γάλλων που διέμεναν στην ζώνη Συρίας-Ιράκ και είναι ηλικίας από 6 ετών και άνω. 30 από αυτά τα παιδιά επέστρεψαν στη Γαλλία και αναμένονται κι άλλα. Τα περισσότερα από αυτά που επέστρεψαν εγκαταστάθηκαν σε ειδικά κέντρα ή σε οικογένειες υποδοχής ανηλίκων και κανένα παιδί δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

«Τα παιδιά που βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πιθανοί κίνδυνοι ακόμη κι αν θεωρούνται θύματα του ισλαμικού κράτους. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να κυλήσουν προς την άλλη πλευρά», δηλώνει ειδικός στην αντιτρομοκρατία στην εφημερίδα Le Figaro.
«Από τα 700 ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στη Συρία όλα θα επιστρέψουν στη Γαλλία, είναι θέμα χρόνου», δήλωσε η Sylvie Especier, υπεύθυνη της ειδικής μονάδας του Διυπουργικού Συμβουλίου της πρόβλεψης της παρεμβατικότητας και της ριζοσπαστικοποίησης (CIPDR).
«Πιστεύουμε από τα 700 συνολικά παιδιά τα μισά είναι κάτω των 5 ετών και το 1/3 γεννήθηκε εκεί» δήλωσε η ίδια, σε μια εκδήλωση που έγινε στη Νίκαια, με τίτλο « Radicalisation awareness network ».

Μόλις επιστρέφουν σε γαλλικό έδαφος, αυτοί οι ανήλικοι, μπαίνουν σε πρόγραμμα της Κοινωνικής πρόνοιας παιδιών (ASE). Οι ανήλικοι μπορούν να πάνε σχολείο, αλλά «αυτό δεν είναι εφικτό αμέσως», αναγνωρίζει η Sylvie Especier. «Σε κάθε περίπτωση είναι ο στόχος μας: να επιτρέψουμε σε αυτά τα παιδιά να ξαναβρούν την παιδική τους ζωή. Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία, πρέπει να βρούμε επιμόρφωση», προσθέτει.
Οι γονείς αυτών των ανήλικων παιδιών μπήκαν στη φυλακή, μόλις γύρισαν από την Συρία και τα παιδιά τους χωρίστηκαν. «Προβλέπουμε να δημιουργήσουμε ειδικά κέντρα για τις μητέρες με τα παιδιά τους, όταν αυτά είναι σε πολύ μικρή ηλικία», αναφέρει.
«Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αθώοι. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά τα βλέπουμε σε βίντεο να εκτελούν ομήρους. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μπουν σε οικογένειες υποδοχής», δηλώνει η κ. Especier και επισημαίνει ότι τα παιδιά άνω των 13 ετών μπορούν επίσης να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού François Molins, ο οποίος είναι η φωνή και το πρόσωπο της μάχης κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία, δήλωσε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ότι η τρομοκρατική απειλή είναι «πάντα εξίσου ισχυρή». Αποκάλεσε, μάλιστα, τους δεκάδες γάλλους με τα παιδιά τους που επιστρέφουν από την ιρακινο-συριακή εμπόλεμη ζώνη «η απειλή των επιστροφών».
«Πρόκειται για μια απειλή η οποία θέτει ειδικά και διαφορετικά προβλήματα», εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας στο ραδιόφωνο Europe 1. Ως πρώτο μέτρο ανέφερε την «δικαστική αντιμετώπιση» όλων των γυναικών που επιστρέφουν στη Γαλλία.
«Εχουν έναν ρόλο στις γεννήσεις, στην εκπαίδευση και στο μεγάλωμα των παιδιών», τα οποία μεγαλώνουν «σε ένα περιβάλλον ακραίας βίας», επεσήμανε ο François Molins.

«Αυτά τα παιδιά αποτελούν μελλοντικές βόμβες», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το ισλαμικό κράτος «χρησιμοποιεί παιδιά» για να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις.
Και τι συμβαίνει όταν τα άτομα που επιστρέφουν από Συρία-Ιράκ δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πλέον στον τζιχαντισμό;
«Δεν γίνεται να είμαστε αφελείς. Θα θέλαμε να τους πιστέψουμε. Αλλά το πλαίσιο είναι πολύ σοβαρό. Δεν γίνεται να συγχέουμε τους απογοητευμένους με αυτούς που άλλαξαν γνώμη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας για τους πρώην «στρατιώτες του ισλαμικού κράτους» που επέστρεψαν από την Συρία και το Ιράκ.

Ανήλικο παιδί του ισλαμικού κράτους αποκεφαλίζει το αρκουδάκι του:

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, υπογραμμίζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Υπάρχουν πολλά άτομα που έρχονται σε επαφή με τις πρεσβείες μας για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, κυρίως γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο πρακτορείο ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου, Frédéric Van Leeuw, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζονται ειδικά μέτρα για την επιστροφή των ανήλικων «οι οποίοι είναι εθισμένοι στη βία».
«Εξαρχής, το ισλαμικό κράτος πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες για να «προσλάβει» παιδιά-στρατιώτες, ανεβάζοντας στο ίντερνετ βίντεο τα οποία δείχνουν πολύ νεαρά παιδιά να πολεμούν», εκτιμούν από την πλευρά τους οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, σε αναφορά. Εμβληματικό βίντεο αυτής της προπαγάνδας ήταν το βίντεο του Ιουλίου 2015 σε ένα θέατρο της αρχαίας Παλμύρας όπου 25 ανήλικοι εκτελούν φυλακισμένους.

Εκατοντάδες παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα ή σε κορανικά σχολεία. Ο μικρός αδελφός ενός από τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ήταν ένα από αυτά τα παιδιά. Ενα άλλο αγοράκι 12 ετών, ανιψιός ενός τζιχαντιστή που δολοφόνησε 7 άτομα στη νότια Γαλλία το 2012 δεν προδίδει καμία συγκίνηση σε ένα βίντεο που το δείχνει να εκτελεί έναν όμηρο.

Σύμφωνα με το βρετανικό think tank Quilliam, εξειδικευμένο στην απο-ριζοσπαστικοποίηση «δεν πρόκειται μόνο για έναν στρατό παιδιών ή για ένα εργαλείο προπαγάνδας αλλά για πρόθεση δημιουργίας μιας γενιάς εντελώς νέων μαχητών».
«Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του ισλαμικού κράτους είναι κρεατομηχανές παιδιών, ώσπου να ξεχάσουν από πού έρχονται. Τα παιδιά αυτά συνδέονται ψυχικά με τους εκτελεστές του ισλαμικού κράτους και είναι έτοιμα να πολεμήσουν γι’αυτούς ως τον θάνατο», δηλώνει ο καθολικός ιερέας Patrick Desbois, στο γαλλικό πρακτορείο.
Ο εν λόγω ιερέας, ο οποίος συγκέντρωσε μαρτυρίες παιδιών Γιζίντι που έπεσαν θύματα του ισλαμικού κράτους έγραψε το βιβλίο «Η κατασκευή των τρομοκρατών» περιγράφει την καθημερινότητα των παιδιών Jotiar, Schvan και Diar, ηλικίας 9, 14 και 15 ετών.

«Πρέπει να ξυπνάνε πολύ νωρίς, να παρακολουθούν το μάθημα για το Κοράνι. Μετά εκπαιδεύονται να αντέχουν στα χτυπήματα και εκπαιδεύονται σε όπλα, καλάσνικοφ, ελεύθεροι σκοπευτές, τοποθέτηση βομβών, καμικάζι», δήλωσε ο ιερέας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι ανήλικοι μαχητές «έχουν όλοι μια ζώνη με εκρηκτικά φτιαγμένη στα μέτρα τους, ένα καλάσνικοφ και χειροβομβίδες», πρόσθεσε. «Δεν νιώθαμε τίποτα. Νιώθαμε απλά ότι είμαστε ισλαμικό κράτος», εξήγησε ο ανήλικος Diar στον ιερέα.
Ο ιερέας πρόσθεσε ότι τα παιδιά είναι αναγκασμένα να παίρνουν ναρκωτικά «ένα είδος χημικού λιπάσματος», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 19 από τα παιδιά γάλλων γονέων που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία ταυτοποιήθηκαν ως παιδιά-στρατιώτες. Τα τρία από αυτά σκοτώθηκαν στη μάχη.

Σύμφωνα με την Europol, την ευρωπαϊκή οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας, το φαινόμενο αγγίζει και την Ολλανδία: το 1/3 από τα 70 ανήλικα παιδιά Ολλανδών που βρίσκονται τώρα στη Συρία και στο Ιράκ γεννήθηκαν εκεί.
«Αυτά τα παιδιά της Ευρώπης δημιουργούν ένα κοινωνικό πρόβλημα», εκτιμά ένας αξιωματούχος της αντι-τρομοκρατικής. «Αν νομίζουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με ενίσχυση αστυνομική, κάνουμε τραγικό λάθος», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.