ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οικονομικό φόρουμ Δελφών: «Κλειδί» οι εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο

Οικονομικό φόρουμ Δελφών: «Κλειδί» οι εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί από τα πλέον ευαίσθητα μέρη της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής, με τις εντάσεις να είναι πολύπλοκες, καθώς συνδυάζουν όχι μόνο τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανος, Αίγυπτος, Συρία) αλλά και περιφερειακών δυνάμεων, όπως το Ιράν αλλά και των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας, όπως συμφώνησαν οι ομιλητές του πάνελ, συμπληρώνοντας ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει περιπλέξει την ήδη περίπλοκη κατάσταση και έχει αυξήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ο καθηγητής Uzi Arad υπογραμμίζει ότι λόγω των αρκετών και διαφορετικών εντάσεων που επικρατούν στην περιοχή, οι τριμερείς σχέσεις όπως αυτή της Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασιών των χωρών της περιοχής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas δρ. Nabeel Shaath, τόνισε ότι απαιτείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Συρία και των σχέσεων Ισραήλ – Παλαιστίνης αλλά και η διευθέτηση των ΑΟΖ της κάθε χώρας έτσι ώστε με μειωθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Η δρ. Claire Spencer του Chatham House τόνισε πως υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος μεταξύ των σχέσεων των χωρών, καθώς τα κράτη προχωρούν μονομερώς στην προώθηση των συμφερόντων τους, αγνοώντας την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου.

Ο πρέσβης της Αλγερίας δρ. Noureddine Bardad Daidz, ανέφερε πως όλες οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προέρχονται από την κατάσταση στη Συρία και την αστάθεια στη Λιβύη με αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και της τρομοκρατίας.

Ο κ. Parwez Zabihi ιδρυτής της εταιρίας Zabihi Consulting, τόνισε ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια με τις εντάσεις να παραμένουν, ωστόσο αυτό που έχει αλλάξει, όπως ανέφερε, είναι οι παίχτες που λαμβάνουν μέρος στη σύγχρονη γεωπολιτική σκακιέρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η μη ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια οδήγησε σε αυτό το απολυταρχικό καθεστώς.

Τέλος η διευθύντρια του ινστιτούτου Tahrir, Nancy Okail, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές συγκρούσεις που ταλανίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες συντηρούνται από τις αμφιλεγόμενες και αντιφατικές πολιτικές της ΕΕ. Όπως τόνισε η κα. Okail, καμία σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς την προμήθεια όπλων, με την Ε.Ε. από την μία πλευρά να λαμβάνει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και από την άλλη πλευρά να έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.