ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρωσία: «Εάν οι Αμερικανοί αισθάνονται ανασφάλεια να αγοράσουν S-400» (φωτό, βίντεο)

Ρωσία: «Εάν οι Αμερικανοί αισθάνονται ανασφάλεια να αγοράσουν S-400» (φωτό, βίντεο)

Ο επικεφαλής της εταιρίας στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, Rostec, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πουλήσει συστήματα αεράμυνας S-400 σε οποιοδήποτε έθνος αισθάνεται ανασφαλές και θέλει να «σφραγίσει» τον εναέριο χώρο του, ακόμη και στις ΗΠΑ εάν το θελήσουν.

Λίγο πριν από το τέλος του έτους, η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει με συστοιχίες πυραύλων S-400 την Άγκυρα κάνοντας την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενσωματώσει την ρωσική τεχνολογία στην δομή άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου όταν η παραγγελία των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραδοθεί.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, Sergey Chemezov, επέκτεινε την προσφορά για την αγορά του S-400 Triumf ή του SA-21 Growler, όπως είναι γνωστό από το ΝΑΤΟ, στο Πεντάγωνο.

«Το S-400 δεν είναι ένα επιθετικό σύστημα• είναι ένα αμυντικό σύστημα. Μπορούμε να το πουλήσουμε στους Αμερικανούς εάν το επιθυμούν», είπε ο Chemezov στην Wall Street Journal (WSJ) όταν ερωτήθηκε για το σκεπτικό πίσω από την πώληση του S-400 στην Τουρκία.

Οι S-400 σχεδιάστηκαν από το Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού της Almaz στην Ρωσία και είναι σε υπηρεσία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 2007. Το κινητό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος χρησιμοποιεί 4 βλήματα τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους από 40 έως 400 χλμ. μακριά.

Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων συστοιχιών S-400 στην Συρία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή εκστρατεία της Ρωσίας ενάντια στους τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Αν και το γραφείο Almaz αναπτύσσει αυτήν την στιγμή τους S-500 οι παραγγελίες για αγορά των S-400 από ξένες χώρες έχουν εκτοξευθεί. Έκτος από την Κίνα και την Ρωσία, οι οποίες περιμένουν τις παραγγελίες τους, η Ινδία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύονται επί του παρόντος την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Η αυξανόμενη ζήτηση μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή αξιοπιστία και την μακρά ιστορία της οικογένειας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S. Οι S-200 που σχεδιάστηκαν από την Almaz την δεκαετία του 1960 υπηρετούν σε πολλά κράτη ακόμη. Το Σάββατο ένας συριακός S-200 Vega μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος εδάφους-αέρος φέρεται ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό F-16 (αν και κατά πάσα πιθανότητα φέρεται να ήταν S-125).

«Όταν η πολιτική κατάσταση στον κόσμο είναι τεταμένη, κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά της και βεβαίως να διασφαλίσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της. Αυτός είναι ο λόγος γιατί η ζήτηση των συστημάτων αεράμυνας είναι υψηλός», είπε ο Chemezov κατά στην WSJ.

«Πολλές χώρες θα ήθελαν ν’ αγοράσουν τέτοια συστήματα αλλά έχουμε πολλές παραγγελίες. Δεν λέω ότι δεν συναγωνιζόμαστε με τους Αμερικανούς — φυσικά και το κάνουμε. Αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το σύστημά είναι καλύτερο».

Ο άμεσος ανταγωνιστής του S-400 είναι το αμερικανικής κατασκευής Patriot με πυραύλους εδάφους-αέρος. Αλλά το ρώσικο σύστημα μπορεί ν’ ανιχνεύσει εναερίους στόχους σε απόσταση 600 χλμ. και να τους χτυπήσει στα 400 χλμ. ενώ οι εμβέλειες των Patriot είναι 180 χλμ. και 130 χλμ. αντίστοιχα. Και οι δύο ωστόσο έχουν ελάχιστη εμβέλεια μετά την οποία ο στόχος δεν μπορεί να καταρριφθεί. Για τους S-400 είναι 2 χλμ. σε σύγκριση με τα 10 χλμ. των Patriot.

Η ταχύτητα του στόχου είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας. Οι S-400 μπορούν να χτυπήσουν έναν στόχο που κινείται μέχρι 17.280 km/h ενώ οι Patriot μόνο 7.920 km/h. Επιπλέον ενώ και τα δύο συστήματα έχουν παρόμοιες ταχύτητες αντίδρασης κάτω των 10 δευτερολέπτων, οι S-400 αναπτύσσονται πιο γρήγορα καθώς το «στήσιμο» παίρνει μόνο 5 λεπτά σε αντίθεση με τα 25 λεπτά των Patriot.

Με αυτό το σκεπτικό ο Chemezov προσέφερε με ειρωνικό τρόπο στις ΗΠΑ λίγη ρωσική τεχνογνωσία για την εναέρια προστασία τους. «Δεν υπάρχει πραγματικά θέμα από στρατηγικής άποψης. Και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την Ρωσία από την άποψη της ασφάλειας», είπε.

«Αντίθετα, εάν μα χώρα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της θα νιώθει πιο ασφαλής» υπογράμμισε ο Chemezov. «Και αυτοί που έχουν πρόθεση να επιτεθούν σ’ αυτήν την χώρα θα το σκεφτούν δύο φορές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.