ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου στο ΕΛΚΕΔΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου στο ΕΛΚΕΔΑ

Σε ηχηρές επισημάνσεις για το προσφυγικό προχώρησε η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, ειδικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και του Βερολίνου, στα πλαίσια στρογγυλής τραπέζης (round table) που διοργάνωσε το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαικών και Διεθνών Αναλύσεων) με θέμα ”ισλαμική τρομοκρατία-προσφυγικό/μεταναστευτικό και ευρωπαική ασφάλεια.

Και αναφέρει πως ο στόχος της συμπίεσης των μετακινούμενων πληθυσμών στο Νότο και δη στην Ελλάδα, εκφράστηκε με τα πιο επίσημα χείλη με το σχέδιο Σόιμπλε που μας ήθελε εκτός ΕΕ, η οποία ΕΕ με τη σειρά κινείται απίστευτα αργά στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Και δηλώνει: ”Η ΕΕ, αν θέλει να συζητήσει επί ίσοις όροις με την Τουρκία πρέπει να μάθει τι σημαίνει «παζάρι». Δεν δίστασε να επιβάλλει κυρώσεις, και με κόστος μάλιστα στη Ρωσία, γιατί να διστάσει σε αυτές προς την Τουρκία”; Ολόκληρη η εισήγηση της Μ. Παπαδοπούλου, όπως κατατέθηκε στην παραπάνω εκδήλωση:

«Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι η ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί διεθνές ζήτημα ασφάλειας. Αυτό όμως που δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι είναι πως και οι μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν διεθνές ζήτημα ασφάλειας. Δεν πρόκειται λοιπόν για αμιγώς κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα.

Μείζον ζήτημα για τη χώρα μας είναι να βρίσκεται έξω από τον κυκεώνα της ισλαμικής τρομοκρατίας το οποίο μέχρι σήμερα έχει πετύχει με την μη συμμετοχή μας σε πολέμους. Ευτυχώς η εισήγηση του κ. Βενιζέλου για εμπλοκή μας στον πόλεμο της Συρίας δεν εισακούσθηκε. Η Πατρίδα μας όμως εισπράττει συνέπειες τις οποίες δεν προκάλεσε και, παράλληλα, άνισα επωμίζεται.

Βασικός λόγος του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος είναι οι επεμβάσεις των ισχυρών στο εσωτερικό τρίτων χωρών, εμμέσως ή αμέσως, για γεωπολιτικές επιδιώξεις, δημιουργώντας εμπόλεμες καταστάσεις, προκαλώντας εθνοκτονίες και φυγή ανθρώπων. Ρόλο έχει και η νέο-οθωμανική Τουρκία, που παίζει τα ρέστα της στο περιφερειακό μας υποσύστημα.

Ο στόχος της συμπίεσης των μετακινούμενων πληθυσμών στο Νότο και δη στην Ελλάδα εκφράστηκε με τα πιο επίσημα χείλη με το σχέδιο Σόιμπλε που μας ήθελε εκτός Ε.Ε., ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να παραμείνουν στην οικονομικά δοκιμαζόμενη και χωρίς ανάλογες υποδομές χώρα μας. Αυτό το αποτρέψαμε. Δεν το εξαλείψαμε όμως. Είδαμε να υψώνονται τείχη αποποίησης και μετακύλησης ευθύνης.

Ουδέποτε πολιτική ηγεσία πριν το 2015 δημιούργησε κυβερνητικές δομές για τη διαχείριση των ζητημάτων μετανάστευσης, ώστε να δράσουμε ως κράτος προληπτικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Όταν δε τα πράγματα άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα, καθώς οι εισερχόμενοι δεν θα μπορούσαν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα, ούτε βεβαίως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κέντρα κράτησης κλειστού τύπου – όπως στο παρελθόν για να ξαναπληρώνουμε πρόστιμα για κάθε Αμυγδαλέζα – παρενέβη καίρια ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος και οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρόλο που είναι διαφορετικός ο απόλυτα σεβαστός ρόλος τους. Δημιούργησαν δομές προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στην Ε.Ε.

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών ενισχύουν και αποτελούν άλλοθι στις ακραίες φωνές. Ήρθαν δε να προστεθούν στις άγριες και αναποτελεσματικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν και ως γνωστόν κάθε οικονομική κρίση ενισχύει τα άκρα. Η πρόκληση είναι μεγάλη για το εγχείρημα εμβάθυνσης της Ε.Ε. Οι οξύτατες συνέπειες που προέκυψαν από τις εισδοχές μεταναστών και προσφύγων μας βρήκαν σε μια περίοδο που δεν έχουμε πλέον περίσσευμα. Δείξαμε όμως σε όλη την υφήλιο πως οι Έλληνες, κυρίως από τον μεμονωμένο πολίτη, αλλά μέχρι τον Δήμο και το Κράτος έχουμε περίσσευμα καρδιάς, ψυχής, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η Ε.Ε. κινείται απίστευτα αργά στις δεσμεύσεις της προς τη Πατρίδα μας, δεν έχουν φθάσει ούτε οι μισοί εμπειρογνώμονες που θα βοηθούσαν στις διαδικασίες ασύλου και επανεισδοχής στην Τουρκία και ο αριθμός που ήδη έχει φύγει για την Τουρκία είναι υπαρκτός μεν, εξαιρετικά μικρός δε. Οι δυνάμεις της Frontex είναι ακόμα ελλιπείς και ανεπαρκείς.

Παράλληλα, η Τουρκία σήμερα εκβιάζει, όπως πάντα, προκειμένου πέραν των χρημάτων που έχει εξασφαλίσει, να κερδίσει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους κατά χάριν και όχι επειδή έχει πετύχει τις 72 προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν. Ο φόβος να ξαναστείλει πληθυσμούς στην Ελλάδα ως μέσο άσκησης πίεσης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της καθόλου αμελητέος.

 Θα πρέπει όλοι μας, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, αξιοποιώντας και τα ΜΜΕ, να πιέσουμε τους Ευρωπαίους για ενίσχυση όπως συμφωνήθηκε, καθώς αποδεικνύονται ανεπαρκείς, τη στιγμή που τα δικά μας παιδιά, οι αστυνομικοί μας, υπερβάλλουν κάθε μέρα εαυτόν για να διατηρήσουν τη τάξη και να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν συμπλοκές ανάμεσα στους μετανάστες.

Επιχειρηματολογούν πολλοί υπέρ της μόνιμης εγκατάστασής τους για οικονομικούς λόγους. Τα όποια οφέλη θα είναι βραχυχρόνια, αλλά τα προβλήματα που αυτό μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει είναι μέγιστα.

Τα ποσοστά εισερχομένων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι δυσανάλογα και δεν υπάρχουν πολιτικές αφομοίωσης. Ιδιαίτερα, όταν αφορούν σε τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Το ζήτημα θέλει χειρουργική προσοχή και σαφή στόχευση. Δεν μπορεί να φεύγουν οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες και να αντικαθίστανται από μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν διάθεση προσαρμογής στα ελληνικά ήθη-έθιμα και στην ελληνική κουλτούρα. Όπως γλαφυρά το έθεσε ένας πρόσφυγας πριν λίγο καιρό το δέντρο μπορεί να γείρει τα κλαδιά του στο διπλανό οικόπεδο, αλλά οι ρίζες του μένουν αμετακίνητες.

Η Ε.Ε. αν θέλει να συζητήσει επί ίσοις όροις με την Τουρκία πρέπει να μάθει τι σημαίνει «παζάρι». Όσον αφορά τους μετανάστες από μη εμπόλεμα κράτη όπως Μαρόκο, Αλγερία κτλ. να προχωρήσει σε υποχρεωτικές απευθείας επαναπροωθήσεις. Δεν δίστασε να επιβάλλει κυρώσεις και με κόστος μάλιστα στη Ρωσία, γιατί να διστάσει σε αυτές; Να συνάψει διμερείς συμφωνίες με αυτές τις χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι βέβαιο ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία θα περιορίσει τις μετακινήσεις πληθυσμών. Η λήξη του είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής απόφασης των ισχυρών που εμπλέκονται».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.