ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Τελικά, ποια γλώσσα μιλάει ο Α.Τσίπρας; – Γιατί ελληνικά δεν μιλάει…

Τελικά, ποια γλώσσα μιλάει ο Α.Τσίπρας; – Γιατί ελληνικά δεν μιλάει…

Ποια γλώσσα μιλάει, τελικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Για τα αγγλικά το καταλαβαίνουμε ότι δυσκολεύεται. Βέβαια, καμία σχέση με «madam Merkel» της εποχής που ήταν αντιπολίτευσης.

Λέγεται ότι σύζυγός του, η πολύ συμπαθητική Περιστέρα Μπαζιάνα τον «έστρωσε» και τα έμαθε κάπως καλά, όσο τα έμαθε, εν πάση περιπτώσει.

Αλλά για την ελληνική γλώσσα, μετά και το τελευταίο κρούσμα διατηρούμε σφοδρές αμφιβολίες: Πριν λίγο χρησιμοποίησε την λέξη «νησιωτικότητα» σε ένα tweet και την φράση «ενίσχυση της νησιωτικότητας».

Ας ξεκινήσουμε ότι η λέξη «νησιωτικότητα» είναι νεολογισμός, που καλύτερα να αποφεύγεται ειδικά από έναν πρωθυπουργό.

Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό τον νεολογισμό η έννοιά του είναι τελείως διαφορετική – και εκεί φαίνεται η άγνοια του Α.Τσίπρα – από αυτήν που δίνει.

Επειδή η λέξη δεν υπάρχει στα λεξικά, τουλάχιστον αυτά που εμείς χρησιμοποιούμε, δεν την είχαμε ξανακούσει, το ομολογούμε, την αναζητήσαμε στο el.wiktionary.org και γράφει τα εξής:

– Ο κυρίαρχος λόγος όταν μιλάει για τη «νησιωτικότητα» στέκεται μόνο στα «εξωτερικά» της χαρακτηριστικά, δηλαδή τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας και άρα και στις αναγκαίες, οριζόντιες πολίτικες για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων.
– Η κοινή έννοια της νησιωτικότητας παραπέμπει στην απομόνωση και την απομάκρυνση από το κέντρο.

Αρα, τι θα κάνει ο Α.Τσίπρας βάσει του tweet του; «Θα στηρίξει έμπρακτα την απομόνωση και την απομάκρυνση από το κέντρο»;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Λεπτομέρειες», θα πει κανείς. Αλλά στις λεπτομέρειες κρύβεται η ουσία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.