ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντίθετη η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με το νομοσχέδιο Κ.Γαβρόγλου

Αντίθετη η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με το νομοσχέδιο Κ.Γαβρόγλου

Ενστάσεις, όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την εκπαίδευση εκφράζουν η Πρυτανεία και οι Κοσμήτορες του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

Αφού επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που επέρχονται συζητώνται εν μέσω θέρους, προσθέτουν ότι ο υπουργός Παιδείας έχει αθετήσει υποσχέσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου με βασική εκείνη που αφορά την ης αναγνώριση των πενταετούς διάρκειας διπλωμάτων ως τίτλων μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

Η Πρυτανεία και οι Κοσμήτορες του Ε.Μ.Π. διαμαρτύρονται έντονα για την κατάθεση ενός ακόμη νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο μέσο της θερινής περιόδου, ακολουθώντας την «πεπατημένη» προηγούμενων σχετικών νομοσχεδίων.

Το ΕΜΠ έχει εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για σειρά σημαντικών θεμάτων του νομοσχεδίου, όπως αυτό είχε κατατεθεί στη διαβούλευση (όπως για την εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, για πλασματική αύξηση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και την υιοθέτηση ρυθμίσεων ώστε να μην καλύπτονται ούτε καν πάγιες ανάγκες των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για θέματα διοίκησης, για θέματα καθημερινής λειτουργίας, κλπ).

Οι διαφωνίες αυτές, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν λήφθηκαν υπόψη. Αντιθέτως, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, για τις οποίες δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας, και οι οποίες ενισχύουν τις ισχυρές διαφωνίες του ΕΜΠ (π.χ. σε θέματα διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης).

Ειδικότερα, για το θέμα της αναγνώρισης των πενταετούς διάρκειας διπλωμάτων ως τίτλων μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), μετά τη σοβαρή υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το αρχικό σχέδιο, με την προσθήκη που ουσιαστικά ακυρώνει την αναγνώριση αφού αφαιρεί από

τους διπλωματούχους αυτούς τα εκ του νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ στη συνεδρίασή της στις 5 Ιουλίου 2017 είχε ζητήσει την απάλειψη της ακυρωτικής προσθήκης στη σχετική διάταξη.

Στις σχετικές στη συνέχεια κρούσεις του ΕΜΠ αλλά και άλλων πανεπιστημίων και πολυτεχνικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

σχολών, ο Υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ρητά – τελευταία φορά στη Σύνοδο Πρυτάνεων της 8ης Ιουλίου 2017 – ότι θα υπάρξει αλλαγή της προσθήκης αυτής. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, πράγμα που θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας των όρων με τους οποίους γίνεται ο διάλογος με τα πανεπιστήμια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.