Φ.Τίμερμανς: Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Φ.Τίμερμανς: Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακηρύχθηκε απόψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ολλανδός, ρωμαιοκαθολικός, σοσιαλιστής, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μαρκ Ρούτε, έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «ιδεαλιστής χωρίς αυταπάτες», ενώ ο ίδιος συστήθηκε απόψε ως «πνευματικό παιδί» του Μαξ Βαν Ντερ Στουλ, του πολιτικού που είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης Αθ. Δημόπουλος και οι καθηγητές που ανέπτυξαν το βιογραφικό του, ο κ. Τίμερμανς ανέλαβε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ το 2014 μεταξύ άλλων την εποπτεία των χαρτοφυλακίων Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και αποδείχθηκε θερμός υποστηρικτής του κράτους δικαίου. Έκανε τολμηρές παρεμβάσεις κατά των παραβιάσεων από την πολωνική κυβέρνηση εις βάρος της διάκρισης των εξουσιών και δη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Με αφορμή την εξελισσόμενη κρίση στην Καταλονία, έλαβε με θάρρος θέση υπέρ της τήρησης του συντάγματος της Ισπανίας, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου».

Η ομιλία του τιμώμενου ολλανδού πολιτικού, ήταν μια συγκριτική πολιτική ανάλυση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή, με συνεχείς αναφορές στην πόλη-κράτος και το μάθημα που μπορεί να δώσει αυτό το «αποκεντρωμένο» σύστημα διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί επίσης μάθημα για τη σημερινή πραγματικότητα, το γεγονός ότι η παρακμή και η πτώση ήρθε, όταν το παλιό δεν προσαρμόστηκε στο καινούργιο και στη νέα πραγματικότητα, πρόσθεσε ο κ. Τίμερμανς.
«Το παράδειγμα της κλασικής Ελλάδας δείχνει καθαρά ότι στην Ιστορία η οπισθοδρόμηση είναι πιθανή. Πιστεύω ότι έχω κατανοήσει σωστά τον δάσκαλό μου τον Θουκυδίδη, όταν συμπεραίνω ότι το να είσαι επιφυλακτικός και σκεπτικιστής, φιλέρευνος, περίεργος, ενδελεχής και ποτέ εφησυχασμένος, είναι η σωστή στάση για να διδάσκεσαι από το παρελθόν ώστε να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για το μέλλον. Δεν είναι αυτό ένα δίδαγμα που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε καλά στη δική μας την Ευρώπη;» είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν ήταν μια τυπική ομιλία και κράτησε το ενδιαφέρον των παρισταμένων ζωντανό ως το τέλος, όταν μάλιστα έκανε αναφορές στα δύο υψηλού συμβολισμού ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη – στα ποιήματα «Ιθάκη» και «Πόλις».

«Το ταξίδι έχει αξία» τόνισε, καθώς και το «όπου κι αν πας η πόλις θα σ’ ακολουθεί» – μια απάντηση στη «φυγή» του εθνικισμού και του λαϊκισμού».

Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ,. Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Γιούνκερ, Μ. Σχοινάς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, ακαδημαϊκοί, βουλευτές κ.ά..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.