ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Ώρα μηδέν»: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Δίνουν το «ΟΚ» ΔΝΤ και ESM

«Ώρα μηδέν»: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Δίνουν το «ΟΚ» ΔΝΤ και ESM

H «ώρα μηδέν» για την Ελλάδα είναι γεγονός καθώς θα βγει στις αγορές για «φρέσκο» χρήμα πιθανότατα την άλλη Πέμπτη στις 20 Ιουλίου με το ΔΝΤ και τον ESM να δίνουν το «ΟΚ».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα ίσως και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου με θέμα την Ελλάδα.

Η 20ή Ιουλίου, αντί της 27ης που γνωρίζαμε ως τώρα, έγινε γνωστή την Τρίτη από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πoλ Τόμσεν.

Μιλώντας από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είπε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές αυτό θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο» κάτι που εξελήφθη ως «θετικό σήμα» από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε «βιαστική» κίνηση, κάτι που προφανώς δεν βλέπει ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι είναι «λίγο νωρίς» για μια έξοδο στις αγορές.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές» ανέφερε.

Στο Μαξίμου αντίθετα είναι πολύ ικανοποιημένοι και για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει πολύ, χρειάζεται επικοινωνία με τις αγορές, να καταλάβουν οι επενδυτές ότι η έξοδος θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα είναι η εξαίρεση».

Βεβαίως ο ίδιος έχει τοποθετήσει με παλαιότερες δηλώσεις του το χρόνο της εξόδου στο τέλος του 2017 ή στην αρχή του 2018. Είναι σαφές πάντως ότι κάτι τον έκανε να αλλάξει γνώμη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η λογική του κ. Στουρνάρα είναι ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα πρέπει να αποτελέσει ένα «πυροτέχνημα» αλλά θα πρέπει να έχει συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή. «Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση του για την ανάγκη μείωσης των φόρων για να ανασάνει η οικονομία. «Είναι αναγκαία η αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη. Θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών» είπε.

Πάντως για να πούμε την αλήθεια ο στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η 20ή Ιουλίου για απλούς πρακτικούς λόγους και όχι συμβολικούς.

Την ίδια μέρα η Ελλάδα θα αποπληρώσει ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 3,9 δισ. ευρώ και το βράδυ θα συνεδριάσει στην Ουάσινγκτον το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.

Από την στιγμή που έστω και λεκτικά η Ελλάδα παίρνει το «ΟΚ» από τους δανειστές είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει μια γενναία έξοδο στις αγορές. Μία έξοδο από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά

Έτσι θα εκδοθεί ομόλογο ύψους ως 3,5 δισ. ευρώ προς ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 με στόχο ένα επιτόκιο από 4,75% ως 4,85%. Η ανταλλαγή σημαίνει ότι ένα μέρος από τους υπό έκδοση τίτλους θα δοθεί σε αυτούς που ήδη κατέχουν τα πενταετή ομόλογα του 2014 που κανονικά θα έληγαν τον Απρίλιο του 2019. Eπομένως θα δώσουν πίσω τα ομόλογα που λήγουν το 2019 και θα πάρουν χρεόγραφα που θα ωριμάζουν το 2022.

Έτσι λοιπόν το νέο ομόλογο το επιβάλλει το προηγούμενο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης χρέους. Γι’ αυτό και η έξοδος είναι τόσο σημαντική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια επειδή δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να δείξει ότι θα είναι ικανή να εξυπηρετεί μόνη της πλέον τα χρέη της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.