ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μιρέιγ Νολ: Αυτή ήταν η γηραιά Εβραία που η δολοφονία της ξεσήκωσε το Παρίσι

Μιρέιγ Νολ: Αυτή ήταν η γηραιά Εβραία που η δολοφονία της ξεσήκωσε το Παρίσι

Στο άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία της Μιρέιγ Νολ, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Παρισίου πραγματοποιώντας διαμαρτυρία κατά του αντισημιτισμού. Κραδαίνοντας λευκές σημαίες, με το σύνθημα : «Μια ηλικιωμένη,…Φρικτό….Παράλογο», χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συμμετείχαν σε πορεία.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν αλλά και η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν ήταν εκεί… όπως και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Μακρόν.

Η εφημερίδα «Liberation» της αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο γράφοντας χαρακτηριστικά «Έκρηξη κατά του αντισημιτισμό». Η Μιρέιγ Νολ, η οποία γλίτωσε από τη μεταφορά της στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε νεκρή την περασμένη Παρασκευή στο διαμέρισμά της στο ανατολικό Παρίσι, όπου ζούσε μόνη της.

Η νεκροψία – νεκροτομή έδειξε ότι η γυναίκα είχε δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι προτού οι άγνωστοι δράστες κάψουν το διαμέρισμά της. Δύο άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία της και ανακρίθηκαν από την αστυνομία και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή, ο οποίος διέταξε την έναρξη επίσημης έρευνας για δολοφονία, υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα καθώς και για ληστεία και καταστροφή περιουσίας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, συχνά αλλά όχι πάντα, οδηγείται στη συνέχεια σε δίκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό στη Γαλλία όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της δυτικής Ευρώπης και πολλά από τα έως και μισό εκατομμύριο μέλη της κοινότητας καταγγέλλουν εδώ και χρόνια για αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Σε μήνυμά του στο Τwitter ο Μακρόν ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου μετά το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Μιρέιγ Νολ. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου να καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό». Η Μιριέγ Νολ δολοφονήθηκε επειδή ήταν Εβραία».

Η 85χρονη Εβραία που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του Πάρκινσον, δέχτηκε πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι της την περασμένη Παρασκευή.Ήταν μία χαμογελαστή γυναίκα,μητέρα, γιαγιά και ιδιαίτερα φιλόξενη», υποστηρίζει η Κλοντέτ, η μητέρα της οποίας ήταν επιστήθια φίλη της αδικοχαμένης γυναίκας. “Δεν πίστευε στο κακό”, λέει μία από τις εγγονές της που ζει στο Ισραήλ.

Η Μιρέιγ γεννήθηκε στο Παρίσι. Ήταν 10 ετών το 1942.Με τη βοήθεια ενός βραζιλιάνικου διαβατηρίου αυτή και η μητέρα της κατάφεραν να ξεφύγουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα.Οι δύο γυναίκες βρήκαν καταφύγιο στην Πορτογαλία.Μετά τον πόλεμο,η Μιριέγ έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Το ζευγάρι έζησε πρώτα στον Καναδά, στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία. Το 1963, η οικογένεια μετακόμισε στο Παρίσι, στη λεωφόρο Philippe-Auguste, στον δεύτερο όροφο ενός συγκροτήματος εργατικών κατοικιών όπου ζούσαν πολλές εβραϊκές οικογένειες. “Ήταν ήσυχα εκεί, δεν υπήρχε πρόβλημα,” λέει η Κλοντέτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μιρέιγ ασχολείται με την ανατροφή των δύο υιών της ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως υπεύθυνος πωλήσεων.Τα τελευταία δύο χρόνια η Μιρέιγ ζούσε μόνη της.Η υγεία της είχε επιδεινωθεί.Εξαιτίας της ασθένειας του Πάρκινσον χρειαζόταν σε καθημερινή βάση την βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή.Έβγαινε σπανίως έξω από το σπίτι της με το αναπηρικό καροτσάκι. Πλέον είχε σταματήσει τα ταξίδια στο Ισραήλ όπου ζουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.