ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Στρατός ΗΠΑ: Προς αντικατάσταση το «θρυλικό» M249 SAW (φωτό, βίντεο)

Στρατός ΗΠΑ: Προς αντικατάσταση το «θρυλικό» M249 SAW (φωτό, βίντεο)

Την αντικατάσταση του ελαφρέως πολυβόλου εφόδου M249 SAW (Squad Automatic Weapon: αυτόματο όπλο ομάδας), καθώς έχει τυποποιηθεί στις ΗΠΑ το γνωστό FN Minimi, σκέφτεται πλέον σοβαρά ο Στρατός των ΗΠΑ, κοινοποιώντας σχετικώς την απόφαση του.

Συγκεκριμένα στη διαδικτυακή πύλη προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (FedBizOps: Federal Bussiness Opportunities), αναρτήθηκε προ ημερών ανακοίνωση, με την οποία καλούνται οι υποψήφιοι ανάδοχοι να συμμετάσχουν σε διαβαθμισμένη ημερίδα βιομηχανίας που θα λάβει χώρα το τριήμερο 25 έως 27 Ιουλίου 2017, στο Κέντρο Αριστείας Ελιγμού (MCoE: Maneuver Center of Excellence), στο Fort Benning, της πολιτείας της Γεωργίας.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η αντικατάσταση του M249 SAW από το «επόμενης γενεάς αυτόματο όπλο ομάδας» (Next Generation Squad Automatic Weapon). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το νέο όπλο θα συνδυάζει την ισχύ πυρός και το βεληνεκές ενός πολυβόλου με την ακρίβεια και την εργονομία μίας αραβίδας παρέχοντας βελτιωμένες επιδόσεις στην ακρίβεια, το βεληνεκές και τη φονικότητα.

«Ο σκοπός είναι οι μαχητές να χρησιμοποιούν το νέο όπλο τόσο κατά εγγύς όσο και μεμακρυσμένων στόχων σε όλα τα εδάφη και σε όλες τις συνθήκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται διαμέτρημα.

Όπως είναι γνωστό το M249 SAW είναι διαμετρήματος 5,56 χλστ. (το Minimi διατίθεται και σε διαμέτρημα 7,62 χλστ.), ο δε Στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός ενδιάμεσου διαμετρήματος (μεταξύ 5,56 και 7,62 χλστ.) φυσιγγίου για να βάλλεται από τον αντικαταστάτη της αραβίδας M4 και ελαφρά πολυβόλα.

Πάντως το νέο όπλο θα πρέπει να είναι συμβατό με το χρησιμοποιούμενο σήμερα ελέγχου πυρός φορητών όπλων (Small Arms Fire Control System) αλλά και να διαθέτει βασικά σκοπευτικά. Το όπλο θα πρέπει να επιτυγχάνει την καταστροφή στατικών στόχων και την καταστολή κινούμενων σε βεληνεκή έως και 500 μέτρα και την καταστολή όλων των τύπων των απειλών σε βεληνεκή 1.200 μέτρα.

Το βάρος του νέου όπλου συμπεριλαμβανομένων του αορτήρα, του δίποδα και του σιγαστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5,43 κιλά (σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα 7,71 κιλά του M249). Στο βάρος δεν περιλαμβάνεται το βάρος των πυρομαχικών ή του γεμιστήρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση πάντα, η αντικατάσταση του M249 SAW θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.