ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε κατά λάθος λεπτομέρειες για δύο νέους πυραύλους (φωτό)

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε κατά λάθος λεπτομέρειες για δύο νέους πυραύλους (φωτό)

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει αποκαλύψει… κατά λάθος λεπτομέρειες για δύο ακόμη μη δοκιμασμένα συστήματα πυραύλων, την ώρα που ο Τύπος της χώρας κάλυπτε μια επιθεώρηση εργοστασίου από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, για να συνοδεύσουν το θέμα σχετικά με την επίσκεψη του Κιμ σε μια εγκατάσταση της Ακαδημίας Επιστημών Άμυνας δείχνουν σχεδιαγράμματα πάνω στον τοίχο, τα οποία περιγράφουν τους πυραύλους, που ονομάζονται Hwasong-13 και Pukguksong-3.

Ο Hwasong-13 φαίνεται να είναι ένα ICBM τριών σταδίων (Ενδο-ηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), ενώ το διάγραμμα που δείχνει τον Pukguksong-3, αν και σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από αξιωματούχους, είναι ένα υποβρύχιο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (SLBM).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα αφήνει “τυχαία” λεπτομέρειες για σημαντικές εξελίξεις στο φόντο φωτογραφιών για άσχετα θέματα και αυτό θεωρείται από τους αναλυτές ως μέσο για να εκδηλώσει τη στρατιωτική της δύναμη ή να στείλει μηνύματα στους εχθρούς της.

Προειδοποίηση προς την Αμερική

Η έκθεση της Βόρειας Κορέας για την επίσκεψη φαίνεται να είναι εσκεμμένα προγραμματισμένη, για την τρίτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες και στις οποίες η Πιονγιάνγκ αντιτίθεται έντονα.

Το χρονικό σημείο και το περιεχόμενο είναι κρίσιμο. Μιλώντας στην εφημερίδα JoongAng Ilbo της Νότιας Κορέας, ο Shin Jong-woo του Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας της Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα «έχει ιστορικό εμφάνισης πραγματικών όπλων ή γραφικών σχεδίων αυτών μέσω κρατικών μέσων, ώστε να δείξει τη δύναμή της στον κόσμο».

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέγεται ότι διέταξε επιστήμονες στη συγκεκριμένη μονάδα, να παράγουν πιο στερεά καύσιμα πυραύλων και κεφαλές πυραύλων, και αυτά ταιριάζουν με τις λεπτομέρειες που εμφανίζονται στα σχεδιαγράμματα των τοίχων.

Σε αντίθεση με τον πύραυλο Hwasong-14 που τροφοδοτείται με υγρό, τον οποίο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο, το Hwasong-13 φαίνεται να είναι ένας πύραυλος στερεών καυσίμων, τριών σταδίων. Ενώ το Pukguksong-3 που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα είναι μια έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας των βλημάτων Pukguksong-1 και -2 που δοκιμάστηκαν το 2016.

Λεπτομέρειες στο background

Είτε κατά λάθος είτε ως τέχνασμα, έχει συμβεί στο παρελθόν.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να σχεδιάζει δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων προς την αμερικανική βάση αεροπορικών δυνάμεων του Αμερικανικού στρατού στο Γκουαμ, περιείχαν επίσης στρατηγικά τοποθετημένα διαγράμματα και μια εναέρια άποψη της ίδιας της βάσης.

Η φωτογραφία με τη στρατιωτική βάση του Γκουάμ

Το μήνυμα εδώ είναι σαφές. Η Πιονγκγιάνγκ λέει στην Ουάσινγκτον ότι η αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρό τους.
Αλλά όλα θα μπορούσαν να είναι μία “καλοστημένη μπλόφα”, λέει η εφημερίδα Chosun Ilbo της Σεούλ.

Το χαρτί λέει ότι η αεροφωτογραφία της βάσης του Γκουάμ είναι έξι ετών και διατίθεται δημόσια στην υπηρεσία χαρτογράφησης του Google Earth. Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις για τη λήψη δορυφορικών εικόνων.

Χτύπημα στην αμερικανική ενδοχώρα

Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποίησε αυτή την εκφοβιστική τακτική σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στο παρελθόν – όπως είναι ο χαρακτήρας των βορειοκορεατικών κρίσεων.

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, φωτογραφήθηκε τον Μάρτιο του 2013 σε συνάντηση με στρατηγούς που έφεραν σημειωματάρια, αφού η περιοχή εμφανίστηκε στο χείλος του πολέμου μετά από πυρηνικό τεστ της Βόρειας Κορέας τον προηγούμενο μήνα.

Ένα από τα διαγράμματα, τοποθετημένα σε μια βολική γωνία για την κάμερα, έφερε το όνομα “Σχέδιο για χτύπημα στην αμερικανική ενδοχώρα”, με ένα από τα συστήματα πυραύλων να καταστρέφουν το Ώστιν του Τέξας.

Ο χάρτης με το Ωστιν του Τέξας

Ωστόσο, όπως κάθε τακτική εκφοβισμού, το σχέδιο απέτυχε -τα νέα για την απειλή αυτή αντιμετωπίστηκαν ως επί το πλείστον με κοροϊδία από τους Τεξανούς χρήστες του Twitter, σύμφωνα με την Washington Post .

Και δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα σίγουρα δεν είχε τις τεχνικές δυνατότητες για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, θα ήταν δύσκολο να φέρει το σχέδιο εις πέρας, ακόμη και αν ήθελε.

Αυτό που η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει

Αν και τυχαία ή σκοπίμως τοποθετημένοι χάρτες και γραφήματα δίνουν στους «παρακολουθητές» της Βόρειας Κορέας, στοιχεία για τα μηνύματα που η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να στείλει στον έξω κόσμο, είναι αυτό που η Πιονγκγιάνγκ δεν δείχνει στις ειδήσεις της, που μπορεί να είναι εξίσου αποκαλυπτικό.

Η παράλειψη των μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών MiG-29 από την κάλυψη του φετινού διαγωνισμού πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας τον Ιούνιο, ενός ετήσιου γεγονότος που έλαβε χώρα, με την παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, θα μπορούσε να δείξει ότι οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών «δαγκώνουν» σκληρά τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη του στρατού της χώρας.

Ο Κιμ και τα MiG-29

Πιστεύεται ότι τα ανταλλακτικά και τα καύσιμα για τα πιο εξελιγμένα αεριωθούμενα αεροσκάφη της χώρας είναι ελλιπή και η εξαφάνισή τους από τις τηλεοπτικές οθόνες -που συνήθως δοξάζει την «ανίκητη» δύναμη των ενόπλων δυνάμεων- θα μπορούσε να σημαίνει ότι παραμένουν στο έδαφος, τουλάχιστον προσωρινά.

Η επικοινωνία σε όλες τις μορφές της ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ, αλλά μερικές φορές η μάσκα γλίστρησε αρκετά για να πει στον κόσμο περισσότερα από ό,τι προοριζόταν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.