ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μεταφορά αρμάτων μάχης και Howitzer στα τουρκοσυριακά σύνορα από την Άγκυρα κατά του YPG (φωτό, βίντεο)

Μεταφορά αρμάτων μάχης και Howitzer στα τουρκοσυριακά σύνορα από την Άγκυρα κατά του YPG (φωτό, βίντεο)

Νέα επιθετική τακτική φαίνεται να υιοθετεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις την Τετάρτη 23 Αυγούστου αλλά και τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού-φερέφωνο Μπινάλι Γιλντερίμ υπογραμμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το YPG μπορεί να γίνει «πρόβλημα» για τις διμερείς σχέσεις.

Μετά από αυτόν το διπλωματικό «χορό» η Άγκυρα αποφασίζει να στείλει δέκα φορτηγά φορτωμένα με τεθωρακισμένα οχήματα και μονάδες Πυροβολικού για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία της στην επαρχία Kilis της χώρας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ το Σάββατο.

Το κομβόι μεταφέρει άρματα μάχης και Howitzers, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν τα τουρκικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στη νότια επαρχία που συνορεύει με τη Συριακή επικράτεια των κουρδικών δυνάμεων (YPG), ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Το YPG, είναι και αυτό μεταξύ των οργανισμών που απαγορευμένων από την Άγκυρα, έχει λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του ISIS. Οι ενέργειες των ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην Θέληση της Τουρκίας και οδήγησαν σε διαφωνίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν ανέφερε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η παράδοση όπλων στις FDS που αυτήν την περίοδο επιχειρούν στη Ράκα, το προπύργιο του ΙΚ στη Συρία.

Η Άγκυρα φοβάται επίσης ότι θα δημιουργηθεί στα σύνορά της ένα “κουρδικό κράτος”. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο φέτος είχε εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αφενός για να απωθήσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ αλλά και για να εμποδίσει να ενωθούν οι διάφορες ζώνες που ελέγχονται από τις YPG.

“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να ανοίξει στη Συρία ένας τρομοκρατικός διάδρομος προς τη Μεσόγειο” φέρεται να είπε ο Ερντογάν, πάντα σύμφωνα με τη Χουριέτ, μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Ιορδανία στην Άγκυρα.”Όποιο κι αν είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, θα επέμβουμε”, πρόσθεσε.

Συμμαχία Τουρκίας-Ιράν και κοινή εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας

Αυτές οι έντονες κινήσεις δυσφορίας του Ερντογάν έρχονται στον απόηχο του αντικουρδικού συνασπισμού Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Ιράκ που σχηματοποιείται απέναντί τους με την υποστήριξη των ΗΠΑ με μια ανεξαρτησία ενός κουρδικού κράτους να … διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιορδανία, αποκάλυψε το περιεχόμενο της σχετικής συμφωνίας στην Αστάνα του Καζακστάν, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε απλά την αποδοχή της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι θα είναι κοινή επιχείρηση με το Ιράν!

Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr θα απέχει από την επιχείρηση, αλλά έχει δώσει το “πράσινο φως” για την πραγματοποίησή της!

Το οποίο επίσης έχει κάθε συμφέρον να μην δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στην Βόρεια Συρία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ:Οι Κούρδοι στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν είναι το επόμενο τμήμα του “μεγάλου Κουρδιστάν” μαζί με αυτό της Τουρκίας, φυσικά.

Και βέβαια θα είναι ένα κράτος το οποίο θα εξαρτάται απόλυτα όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από το Ισραήλ, τον μεγάλο εχθρό και αντίπαλο του Ιράν στην περιοχή.

«Η κοινή στρατιωτική επιχείρηση (στην Συρία) με το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο (των εξελίξεων) ανά πάσα στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, και συνέχισε: “Εχουμε ήδη μελετήσει τις λεπτομέρειες του κοινού σχεδίου με την Τεχεράνη. Η ιρανική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ (σ.σ.: εννοεί οι Κούρδοι του Ιράν) προκαλεί ζημιές. Αυτές οι ζημιές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την αλληλεγγύη των δυο χωρών. Θα πραγματοποιήσουμε τις προετοιμασίες μας με αυτό το σκεπτικό”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.