Ποια εισβολή σε Συρία; Η Τουρκία έχει ήδη προσαρτήσει το ΒΔ τμήμα της – Στοιχεία που σοκάρουν – Τι έρχεται σε Αιγαίο;

Ποια εισβολή σε Συρία; Η Τουρκία έχει ήδη προσαρτήσει το ΒΔ τμήμα της – Στοιχεία που σοκάρουν – Τι έρχεται σε Αιγαίο;

Λίγες ώρες ή λίγα 24ωρα πριν τη τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία – αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν σε τουρκικά ελεγχόμενη buffer zone ανατολικά του Ευφράτη – το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας το SANA έδωσε στην δημοσιότητα έναν πίνακα που δείχνει ότι η Τουρκία έχει πλέον υπό την κατοχή της την βορειοδυτική Συρία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις μόνιμα εγκατεστημένες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Τουρκία έχει αναπτύξει στην Συρία 10.655 στρατιωτικό προσωπικό, 166 άρματα μάχης M60T και LEO2A4, 278 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ AIFV, εκ των οποίων τα 100 εξοπλισμένα με πυροβόλο των 25 χλστ., Cobra κλπ, 18 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, 173 όλμoyw, 73 τεθωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα διαμετρήματος 12,7 χλστ, και 41 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων.

Βάσει της συμφωνίας της Αστάνα με Ρωσία και Ιράν η Τουρκία θα έπρεπε να διατηρεί μόνο 12 σταθμούς Επιτήρησης στην γραμμή αντιπαράθεσης του συριακού Στρατού με τους ισλαμιστές στην επαρχεία Idlib τους όποιους η Άγκυρα θα στελέχωνε με 280… αστυνομικούς και όχι με μια ολόκληρη Στρατιά.

Επιπλέον οι Σύριοι σημειώνουν ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη διορίσει στην περιοχή του Afrin Τούρκο διοικητή και το ίδιο έχει κάνει και στις επαρχίες A’zaz, Jarabulus και Marea, ενσωματώνοντας ουσιαστικά την, τύποις πλέον, συριακή επικράτεια σε τουρκικό έδαφος, αφού εκτός από την διοίκηση αρκεί και δημοσιονομική πολιτική!

Η Δαμασκός διαμαρτύρεται ότι η Τουρκία παραβιάζει την συνθήκη της Αστάνα, αλλά ποιος θα την ακούσει; Η Ρωσία ή το Ιράν, κράτη με τα οποία η Αγκυρα πλέον έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις; Το Ισραήλ; Οι ΗΠΑ; Κανείς!

Η Συρία ακρωτηριάστηκε από τον «συνήθη ύποπτο» χασάπη των κρατών της περιοχής και ουδείς συγκινείται. Σε λίγες ώρες ξεκινά η τρίτη εισβολή στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.

Εκτός αν οι ΗΠΑ «προσκυνήσουν» και πάλι όπως έκαναν στην Μάνπιτζ και θέσουν την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, υπό κοινό έλεγχο με την Αγκυρα.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα και την Κύπρο; Τεράστια! Κατ’αρχήν όπου πατά Τούρκος στρατιώτης δεν φεύγει. Το είδαμε στη Βόρεια Κύπρο, το βλέπουμε στη Συρία και το είδαμε και σε μικρότερη κλίμακα και στο Ιράκ.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι Ελληνες πολιτικοί ιθύνοντες: Δεν υπάρχει πρόσκαιρη απώλεια εθνικού εδάφους. Οτι χαθεί θα είναι μόνιμο…

Από εκεί και πέρα: Εχει ενδιαφέρον αν δούμε αν μπορούν να εκτελέσουν οι τουρκικές δυνάμεις δύο ταυτόχρονες κινήσεις, η μία στην Συρία και η άλλη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Μεγίστης, όπως ετοιμάζονται να πράξουν. Βέβαια η μία θα είναι χερσαία και η άλλη αεροναυτική επιχείρηση.

Μπορεί να εξελιχθεί και σε χερσαία; Ελπίζουμε πώς, όχι…

Δείτε ένα τουρκικό βίντεο μετά τη νίκη και της κατάληψη της Αφρίν για να καταλάβουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε σύντομα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.