Λέρος: Εντοπίστηκαν οι δράστες της κλοπής των πυραύλων και των πυρομαχικών – Δύο πρώην ΟΥΚάδες & ένας αποθηκάριος (φωτό)

Λέρος: Εντοπίστηκαν οι δράστες της κλοπής των πυραύλων και των πυρομαχικών – Δύο πρώην ΟΥΚάδες & ένας αποθηκάριος (φωτό)

Εντοπίστηκαν οι δράστες της κλοπής των πυραύλων και των πυρομαχικών από την βάση του ΠΝ στη Λέρο. Πρόκειται για δύο πρώην ΟΥΚάδες και έναν αποθηκάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τα άτομα που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για ένα πρώην αποθηκάριο ο οποίος πήρε μετάθεση αμέσως μετά τη Λέρο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδας καθώς και για πρώην δύο ΟΥΚάδες που έχουν αποστρατευθεί.

Στην κάτω φωτό, αντιαρματικός πύραυλος ΑΤ-4 εκτοξεύεται από Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Είναι ακριβώς ίδιος με τα δύο αντιαρματικά όπλα που εκλάπησαν στην Λέρο.

Η ύπαρξη του ΑΤ-4 στο ελληνικό οπλοστάσιο είχε παρουσιαστεί από το pronews.gr σε ρεπορτάζ του 2013, το οποίο άλλωστε αποκάλυψε χθες και ποια ήταν τα αντιαρματικά που είχαν κλαπεί.

έπειτα από συνεχιζόμενη ανάκριση, μόνιμο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη για τη φύλαξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) ομολόγησε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον υπαξιωματικό που ήταν ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών.

Ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και μίλησε για την απώλεια πυρομαχικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο προκάτοχός του διαχειριστής της αποθήκης ζήτησε τα κλειδιά για τον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο υπαξιωματικός έδωσε τα κλειδιά στον προκάτοχό του αφού -όπως είπε- πείστηκε ότι ο προηγούμενος (τον Οκτώβριο του 2018) διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών ήθελε να μπει στο χώρο με δύο βατραχανθρώπους για να αφήσουν δικά τους υλικά.

Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.

Στην ομολογία του, ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης υποστήριξε ότι ο υπαξιωματικός που απέσπασε τα κλειδιά μαζί με τους δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ μπήκαν στον ελεγχόμενο χώρο της αποθήκης σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2018.

Όπως ισχυρίζεται ο υπαξιωματικός που «έσπασε» και παραδέχθηκε ότι ενεχείρισε τα κλειδιά της αποθήκης σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, οι δύο ΟΥΚάδες με τον συνεργό τους έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις χειροβομβίδες, τς σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.

Οι ανακριτές συνεχίζουν την έρευνα επιδιώκοντας ακόμη μια κατάθεση που να τεκμηριώνει την ομολογία του πρώην διαχειριστή της αποθήκης πυρομαχικών, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν την ομολογία του στρατιωτικού που κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε τα κλειδιά.

Την ίδια ώρα, είναι άγνωστο τι έχει συμβεί με τον κλεμμένο οπλισμό και τα πυρομαχικά που προορίζονταν για τους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναζητούνται οι δύο ΟΥΚάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό από τη στιγμή της κλοπής μέρος των όπλων.

Υπενθμίζεται ότι στο κλιμάκιο που βρίσκεται στο Λέρο υπάρχει εισαγγελικός λειτουργός από το Ναυτοδικείο Πειραιά που παρακολουθεί την υπόθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στη Λέρο έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ακολουθούν έρευνες στην Αθήνα, με τους αρμόδιους να διερευνούν ακόμη και σπίτια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.