ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προβληματισμοί του Ολλανδικού ελεγκτικού γραφείου για το μέλλον του προγράμματος JSF

Προβληματισμοί του Ολλανδικού ελεγκτικού γραφείου για το μέλλον του προγράμματος JSF

Δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα, συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου, μελέτη του Ολλανδικού ελεγκτικού γραφείου, η οποία προβάλλει σειρά σοβαρών προβληματισμών για την βιωσιμότητα του προγράμματος του κοινού μαχητικού κρούσης, του F-35 Lightning II JSF.

Με βάση τη μελέτη, το κόστος του προγράμματος ανάπτυξης του αεροσκάφους έχει αυξηθεί ανυσηχητικά και αναμένεται να ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον. Κατ’ επέκταση –πάντα με βάση την ίδια μελέτη- η ολλανδική βουλή θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η συμμετοχή της χώρας στην ανάπτυξη του αεροσκάφους ή όχι, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατον να υπολογιστεί το κόστος αγοράς ανά μονάδα. Επτά χρόνια πρίν, το 1999, το ολλανδικό υπουργείο άμυνας είχε υπολογίσει ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια 114 μαχητικών JSF θα ανέρχονταν σε 4,5 δις ευρώ. Σήμερα εκτιμά ότι για την αγορά 85 μόλις μονάδων θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 14,6 δις ευρώ. Στην μελέτη περιλαμβάνεται λεπτομερής αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν την ολλανδική συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι το έργο που θα αναλάβει η ολλανδική αμυντική –και μη- βιομηχανία στο πλαίσιο του προγράμματος, εμφανίζεται πλέον σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί. Τέλος, στην μελέτη του ολλανδικού ελεγκτικού γραφείου τονίζεται ότι σε περίπτωση που η χώρα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης του JSF, πολύ σύντομα θα πρέπει να υπογράψει λευκή επιταγή. Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο http://www.rekenkamer.nl

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.